07.08.2021 / 21:55 KORONAVIRUS - Jasmina Brkić-Džambić

Epidemiologinja: Sve vakcine su djelotvorne

Epidemiologinja: Sve vakcine su djelotvorne
Foto: Arhiv
Sve vakcine za Covid-19 – nevažan je proizvođač – djelotvorne su i zaštitit će nas od teškog oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Naredbe s nivoa FBiH o imunizaciji - ako ne u potpunosti, onda većim dijelom – poštuju se u Tuzlanskom kantonu. U Tuzli se odustalo od masovne vakcinacije u Velikoj dvorani SKPC Mejdan, kako je bilo najavljivano. Vakcinisati se mogu svi građani s područja Tuzlanskog kantona – i osigurane i neosigurane osobe – u svih 13 domova zdravlja, na različitim punktovima, svakog radnog rada od 7 do 15 sati. U Tuzli i Gračanici to je moguće i vikendom. Važno je napomenuti da se sve radi bez prethodne najave.

Vakcinacija u TK-u ide uhodanim ritmom, kazala je za Dnevnik 2 dr. Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK-a. Građanima su na raspolaganju četiri vrste – AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm i Sinovac. Brkić-Džambić ističe da je AstraZeneca jedina na raspolaganju za prvu dozu – ostale su za drugu dozu.

Za desetak dana trajanja masovne vakcinacije aplicirano je 16.579 doza, kazala je Brkić-Džambić i istaknula da to nije mali broj. Od marta je u TK stiglo 105.622 doze, od čega su 83.692 doze aplicirane. Građana TK-a vakcinisanih sa dvije doze je oko 6 posto, dok je onih sa jednom dozom oko 11 posto, navodi Brkić-Džambić: „To jesu mali procenti, ali ne zbog toga što građani nisu zainteresovani nego što je masovna vakcinacija kasno počela – nismo imali dovoljno doza“.

Brkić-Džambić se nada da će u dogledno vrijeme veći broj građana otići na punkt za vakcinaciju i iskoristiti to pravo.

„Sve vakcine za Covid-19 – nevažan je proizvođač – djelotvorne su i zaštitit će nas od teškog oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda. Tačno je da postoji određena odbojnost prema prema vakcini AstraZeneca, ali bezbroj puta sam rekla – i sama sam primila vakcinu AstraZeneca. na području TK-a aplicirano je 28.190 vakcine AstraZeneca i mi nismo prijavljenu nijednu tešku neželjenu reakciju. Kada su u pitanju zdravstveni radnici, 2.058 - od 4800, koliko se vakcinisalo – primilo je vakcinu AstraZeneca“, precizira Brkić-Džambić.

Od početka pandemije je 1.049 je preminulo od posljedica kovida, podsjeća Brkić-Džambić, ali na području TK-a nema umrlih od vakcinacije. Na kraju je pozvala da se iskoristi povoljna epidemiološka situacija i da se što više ljudi vakciniše.


(Vijesti.ba / Federalna.ba)

Izdvajamo