07.08.2021 / 10:09 Kultura - Prašak meditanskog kolorita i mirisa

U Muzeju 'Žitomislić' otvorena izložba slikara Duška Bojanića

U Muzeju 'Žitomislić' otvorena izložba slikara Duška Bojanića
Foto: Vijesti.ba

Prva u nizu od nekoliko najavljenih izložbi u Muzeju „Žitomislić“ otvorena je sinoć, a predstavio se akademski slikar Duško Bojanić iz Banjaluke.

Intrigantan naslov „Vibrantna tišina“ ove postavke uvodi nas u intimistički svijet mladog slikara, koji se predstavio sa tridesetak radova snažnog kolorističkog fluksa, karakterističnog za umjetnike mediteranskog područja.

Izložbu su podržali Grad Mostar i Prijedor čime je uspostavljen most između ova dva grada.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je u obraćanju podsjetio na bogatu tradiciju njegovanja likovne umjetnosti u ovom gradu, a začeci sežu u period poznatih stvaratelja Pere Popovića i Todora Švrakića, koji su stvarali na početku XXI vijeka.

-Kao da smo svi postali svjesni koliko značimo jedni drugima, koliko znače ta naša druženja, susretanja i razmjena mišljenja pa i razmimoilaženja. Svjesni da trajemo nedovoljno da bismo imali vremena za gubljenje, moramo prihvatiti svaku dobronamjernu ruku pogotovo na polju kulture, turizma, ali i ostalih sfera života. Izlazak iz okvira uže regije samo je dio onog što želimo da ostvarimo, da povežemo i ovo mjesto i Fondaciju manastira Žitomislić, grad Mostar sa gradom Prijedorom i sve ono što možemo da ponudimo da tu saradnju ostvarimo kako na polju kulture, turizma i ostalih sfera života, koliko to bude moguće, akcentirao je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

Akademski slikar Duško Bojanić se osvrnuo na položaj i ulogu likovne umjetnosti u današnje vrijeme kad se elektronski mediji sve više nameću građanima, ali je ustvrdio kako slikarstvo nema alternativu:

-U ovoj eri interneta, u eri društvenih veza, mislim da je umjetnička slika aktuelna i bitna te da zauzima posebno mjesto u svijetu vizuelne umjetnosti i da ne posustaje pred novotarijama koje nudi eksperiment u 21. vijeku.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je uputio poruku o potrebi saradnje između dva grada čime bi se dao prilog uspostavljanju ugodnog životnog okruženja.

-Jedna fina prigoda nas je večeras ovdje spojila, da zajedno možemo razmjeniti iskustva i podržati ovakve projekte. Naime, gradonačelnik Prijedora nam je u posjeti što je izuzetna čast. Jako sam zahvalan da se danas potrudio da dođe u Mostar da podrži izložbu i nas. Nadam se da ćemo i mi uskoro imati prigodu doći u Prijedor da pravimo suradnju, da širimo dobru vibraciju između naših naroda i da napravimo jedno ugodno okruženje za život u Bosni i Hercegovini, zaključio je gradonačelnik Kordić.

Duško Bojanić je diplomirao na Aklademiji likovnih umjetnosti u Banja Luci u klasi prof. Jelene Karišik. Njeguje modernistički pravac i svoj likovni rukopis bazira na transponovanju geometrijskih i organskih formi i sadržaja. Raslojavanje likovnih elemenata postiže kombinacijom različitih tehnika koristeći, ulje, pastel, olovku, ugalj i sve druge materijale kako bi što uvjerljivije transponovao svoje osjećaje i utiske pred pojavnim svijetom. Njegova djela objavljena su u publikacijama Evropskog savjeta za nadarene. Još jedna funkcija govori da je riječ o izuzetnom talentu. Naime, Bojanić je ambasador umjetnosti UNESCO kluba na Univerzitetu Sorbona u Parizu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo