12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

04.08.2021 / 20:00 Politika - Sastanak u Beogradu

Aleksandar Vučić bez lijeka za Dodikove frustracije

Aleksandar Vučić bez lijeka za Dodikove frustracije
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Čelnici RS-a nisu danas u Beogradu uspjeli isposlovati stav Srbije koji bi se mogao protumačiti kao nepriznavanje novog visokog predtavnika u BiH.

Upravo suprotno, Aleksandar Vučić je ponovo našao načina da uputi pozitivne poruke međunarodnoj zajednici. Jedna od njih je poruka čelnicima RS da je Srbija za poštivanje Dejtona, što znači deblokada rada inistitucija BiH.

Ne manje važna, pogotovo nakon Dodikovih istupa da od “BiH treba napraviti tri države” i “da RS ide putem samostalnosti, je i Vučićeva poruka kako “Srbija podržava integritet BiH i integritet RS unutar BiH”.

Kako smo ranije pisali, očekivan je bio i pritisak Njemačke na Vučića. Sudeći po porukama nakon sastanka, pritisak je urodio plodom. Vučić je čak javno pručio kako “Srbija mora biti oprezna i prije svega brinuti se o svom ekonomskom razvoju”.

- Razumijem frustracije Dodika, ali mislim da je svaki razgovor dobar, dodao je Vučić.

Dodik je još jednom reterirao i potvrdio da će se sastati sa Christianom Schmidtom na Jahorini “ali ne kao s visokim predstavnikom u BiH”. Dodao je i da će s njim na tom sastanku biti i ostali lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj. Očekivano, radi se o liderima opzicije iz RS koji su i danas u Beogradu poslužili za saniranje Dodikove izlazne strategije.

Uz to, govoreći o bonskom ovlastima, Vučić je izrazio vjeru u to da one neće iti korištene u budućnosti, ali niti jednom ne dovodeći u pitanje njihovo postojanje, svjestan da su u pogledu korištenja bonskih ovlasti mogućnosti Srbije da utiče na njihovu primjenu nikakve.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo