8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

04.08.2021 / 11:16 Svijet - Grčka

Šumski požari bjesne u okolini Atine

Šumski požari bjesne u okolini Atine
Foto: Vijesti.ba
Grčke vlasti u srijedu su pozvale građane Atine da ostanu u domovima dok šumski požari nekontrolirano "bjesne" sjeverno od prijestolnice Grčke stvarajući gusti crni dim.

Više od 500 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom na obroncima planine Parnittha, u predgrađima Atine, uz pomoć devet helikoptera, pet aviona i pripadnika vojske u šumovitoj regiji Acharnes.

- Požari još bjesne, njihov radijus je veoma širok, i temperature su izrazito visoke – izjavio je zvaničnik vatrogasne brigade.

Uprkos nepodnošljivoj vrućini i teškim uslovima, nacionalna opservatorija savjetovala je stanovnike Atine da drže zatvorene prozore i da umanje kretanje zbog zagađenog zraka.

Temperature su proteklih dana iznosile iznad 40 stepeni Celzijusa.

Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias izjavio da se današnja situacija donekle poboljšala nakon slabljenja vjetra i povećanja vlažnosti zraka. Jedan požar je još divljao, ali su ostala tri gubila na snazi. Nema informacija o žrtvama.

Vatra je izbila u utorak u mjestu Varympompi, dvadesetak kilometara sjeverno od centra Atine. Po izrazito visokim temperaturama, vatra se proširila na obližnja mjesta uništavajući domove i automobile i prisiljavajući mještane da bježe.

- Hvala Bogu, do sada nije bilo nikakvih gubitaka ljudskih života – izjavio je premijer Kyriakos Mitsotakis nakon obilaska ugroženih mjesta u srijedu.         

Elektroenergetska kompanija IPTO  pokušala je da obnovi snabdijevanje strujom u široj gradskoj regiji nakon što je vatra oštetila djelove elektroenergetske mreže.

Evropa se ovog ljeta bori s ekstremnim vremenskim uslovima, od poplava na sjeveru do toplotnog vala koji je izazvao požare u regiji Mediterana s kojima se Turska bori proteklih sedmica, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo