3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

29.07.2021 / 14:19 BiH - Tužilaštvo BIH

Optužnica protiv Pakistanca i bh. državljanina zbog krijumčarenja osoba

Optužnica protiv Pakistanca i bh. državljanina zbog krijumčarenja osoba
Tužilaštvo BIH / Vijesti.ba
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tajamul Jabbara zvanog “Malik“ (1995.), državljanin Pakistana koji boravi u kampu „Lipa“ kod Bihaća, a trenutno se nalazi u pritvoru, kao i protiv Mensuda Suljiića (1976.), državljanina BiH, koji se terete za krijumčarenje ...

... skupine od najmanje 17 državljana Pakistana iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i njihov prijevoz unutar BiH.

Optuženi Tajamul Jabbar se tereti da je, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru s osobom s područja Srbije, omogućio da više državljana Pakistana nezakonito uđe iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Spomenuti ilegalni migranti su 4. maja ove godine, čamcem prokrijumčareni preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, gdje je optuženi Jabbar angažirao kao vozača optuženog Mensuda Suljića da za novčanu naknadu preveze migrante dalje u dubinu teritorija BiH, prema području Tuzle, što je on, iako je znao i vidio da se radi o ilegalnim migrantima koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak, boravak i kretanje unutar BiH, i učinio, u čemu je otkriven od policijskih djelatnika PS Teočak, dok je u svom vozilu prevozio migrante.

Inkriminirane radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala

Tužiteljstvo BiH - Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija je u ovom predmetu provelo opsežnu istragu zajedno s partnerskim policijskim agencijama, Graničnom policijom BiH i SIPA-om, nakon čega su prikupljeni dokazi i podignuta optužnica koja optužene tereti za kazneno djelo – krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo