26.07.2021 / 08:03 BiH - Uoči sastanka

Kakav će biti odgovor vlasti i opozicije RS na Inzkov potez

Kakav će biti odgovor vlasti i opozicije RS na Inzkov potez
Foto: Vijesti.ba

I vladajući i opozicioni političari u RS složni su da je nametanje odluke u vezi izmjene Krivičnog zakona BiH neprihvatljivo.

 

Šta slijedi nakon nametanja zakonima kojim se kažnjava negiranje genocida, moglo bi biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka svih političkih partija kod predsjednika NSRS Nedjeljka Čubrilovića.

Na sastanak će sve stranke vladajuće koalicije, ali i opozicije, predvođene SDS-om, PDP-om, DNS-om.

U SDS su ranije rekli da odgovor mora biti mudar, a prije sastanka sa Miloradom Dodikom, Mirko Šarović imaće konsultacije unutar svoje stranke.

Kritikuju što je peticija SNSD-a organizovana prije zajedničkog sastanka, pod “izgovorom svesrpskog jedinstva”, kažu u SDS, “dovode se pred svršen čin”.

"Sastanak parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske povodom primjene bonskih ovlaštenja od Valentina Inzka je trebao biti prilika da se da zajednički odgovor na ovu situaciju, ali vidimo da SNSD već vodi svoju posebnu kampanju", kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je rekao da će po svemu sudeći današnji sastanak biti pokušaj da vlast izdiktira svoja unaprijed pripremljena rješenja.

- Sutra idemo na zajednički dogovor a neko već realizuje neki plan koji će nam sutra da predoči. SNSD i Dodik već su krenuli u neku svoju kampanju i imaju neki svoj program, a pozivali su na zajednički dogovor. Mislim da je velika šteta što se stvari ovako dovijaju jer je ovo bila prava prilika da zajednički prodiskutujemo i suočimo se sa ovom situacijom i damo zajednički odgovor iz Srpske - naveo je Šarović.

Čini mi se da će, dodaje Šarović, današnjii sastanak biti prazna priča i da će se pokušati izdiktirati rješenja.

On je istakao da SNSD ima vlast na svim nivoima i da zato imaju i odgovornost.

- U ostalom za ovu situaciju ja mislim da oni snose tu odgovornost. Nije valjda opozicija kriva za ovo što se dešava. Ova vlast je dobila novog visokog predstavnika sa većim ovlaštenjima i bonska ovlaštenja zahvaljujući ovoj vlasti - podsjetio je Šarović.

On navodi da takva vlast teško može ponuditi spasonosna rješenja u ovakvoj situaciji.

- Ja mislim da je ovo što sada oni rade srljanje, kao i činjenica da to čine bez dogovora sa opozicionim strankama - kaže Šarović.

Ističe da ponašanje vlasti budi sumnju da je u pitanju neki unaprijed smišljeni scenarij.

- Počinjem da sumnjam da su bili u dogovoru sa Valentinom Inzkom i ne znam kim. Od kud odjedanput svi oni propagandni materijali, video zapisi. Peticije se potpisiju već spremne nakon dva tri sata. Onda su oni morali da znaju šta će da se desi - napominje Šarović.

Navodi da je stav opozicije u RS da ne treba srljati i da treba naći razumna rješenja.

- Ne treba manipulisati narodom. To je nepotrebno u tom smislu daćemo doprinos na sastanku i sjednici Narodne skupštine, koja će biti održana za koji dan - istakao je predsjednik SDS.

U PDP-u su također potvrdili prisustvo na današnjem sastanku.

“Peticija je trebala biti, dogovorena na zajedničkom sastanku i prvi potpisnici peticije su trebali da budu predstavnici političkih partija”, kazao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

DNS je tako uz SDS i PDP, potvrdio učešće.

Potpredsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Igor Crnadak, komentirajući odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida, istakao je da su nakon te odluke glavne teme ponovo genocid, razdruživanje, ugroženost i slično.

- Više niko ne pita zašto inspektori MUP-a RS daju zaštitu članovima međunarodnih narko kartela ili kako to da je porodica savjetnice Milorada Dodika profitirala na nabavci respiratora 10 miliona maraka, što su pojave koje direktno podrivaju Republiku Srpsku.

Likovanje iz Sarajeva je potpuno promašeno, jer Inzkova odluka ne može ugroziti srpski narod i Republiku Srpsku, zato što to njen narod neće dozvoliti i zato što je Republika Srpska međunarodno priznata od strane svih svjetskih centara moći - navodi Crnadak.

Zbog toga, kaže Crnadak, odgovor RS treba utvrditi ‘hladne glave’ i on ne smije Republiku Srpsku uvesti u nove rizike i izolaciju.

- Ne smije se nijedna odluka donijeti po principu „uradićemo to pa šta bude“ i ne smije se zbog reakcije na Inzka Republika Srpska povesti putem mraka, sukoba i samoizolacije.

Dodikova peticija je notorna glupost i svako ko je ne potpiše uradiće veliku stvar za Republiku Srpsku, jer će se na taj način suprotstaviti nastavku pljačkanja i privatizacije institucija od strane SNSD-ove koalicije. Podrška ovoj peticiji nije podrška Republici Srpskoj, nego samo politici SNSD-a.

Poseban razlog zašto ne treba potpisati peticiju su njena dva glavna promotera, Milorad Dodik i Radovan Kovačević. Prvi je poznat po svom izvornom stavu o Srebrenici: „Ja savršeno dobro znam šta je tamo bilo, bio je genocid i to je presudio sud u Hagu.“, a drugi je poznat po tome što je Republiku Srpsku do juče nazivao Republikom Šumskom. Niko iz Republike Srpske ne zaslužuje da bude u koloni koja na čelu ima ovakve likove - smatra Crnadak.

- Smatram da je jedinstvo u Srpskoj potrebno ali do njega vjerovatno neće doći, jer su nam različiti ciljevi, jedni razmišljaju o budućnosti Republike Srpske, a drugi o tome kako sačuvati sebe i svoje milione, firme i nekretnine. Da neće biti jedinstva najavio je i Dodik, koji je nazvao neke opozicionare „smradovima“, te i nakon toga nastavio sa napadima na opoziciju - naveo je Crnadak

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić očekuje sabornost i konsenzus.

“Odgovornost treba biti veća od sujete, a pamet ispred ambicija. Ujedinjena Srpska će na sastanku povodom odluke Visokog predstavnika iznijeti svoje prijedloge”, rekao je.

Dan uoči odlučujuće sedmice, predsjednik SNSD Milorad Dodik poručuje da Republika Srpska neće dizati “oružanu već političku pobunu”.

Dodik je rekao da RS treba na pravi način da odredi dalje kretanje te dodao da će predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbije sva nametanja koja su se ikada desila od visokog predstavnika, da se povuče iz sporazuma o vojsci i o Oružanim snagama BiH.

"Mi smo samo na dva sporazum dali saglasnost, a to je vojska i oružane snage. Ostalo je sve nametnuto. Svemu što je nametnuto, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, zabraniti djelovanje na prostoru Republike Srpske i samo prihvatiti ono što tačno piše u Dejtonu", izjavio je Dodik za TV Pink.

U Dejtonu, kako je precizirao, jasno piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Ako toga nema, onda nama ovakva BiH i ne treba, koja je puna nasilja međunarodnog faktora, puna mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima", rekao je Dodik, koji je situaciju nakon Inzkove odluke ocijenio kao konfuznom.

"Niste slomili srpski otpor. Srpski otpor će se tek sada manifestovati na pravi način. Naravno, mi nećemo dizati nikakvu revoluciju, ni oružane pobune, ali ćemo podignuti sigurno političku pobunu koja će ići dotle da bi se pokazalo da BiH nikako ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

O sjednici Narodne skupštine o ovom pitanju, kako je organizovati, Dodik je rekao da će sutra razgovarati.

"Što se tiče Skupštine RS, mi ćemo razmatrati ukupnu situaciju. Mi nemamo nijednog razloga da vjerujemo međunarodnom faktoru i međunarodnoj zajednici", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da u Srebrenici "nije bio genocid i da o tome govore mnoge činjenice".

Prema njegovim riječima, sutra kada ostane ta priča o genocidu, onda će se potezati kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, kako je treba ukinuti.

Na pitanje da li će Republika Srpska proglasili samostalnost, Dodik je odgovorio kako smatra da će se jednog dana završiti samostalnošću, da tu nema tu drugog rješenja, jer je BiH nepodnošljiva i nemoguća zemlja.

"Da li je sada trenutak za samostalnost, to ćemo procijeniti. Ja mislim da jeste i to ću predlagati, jer meni stoje na raspolaganju mnoge stvari koje su drugima možda malo manje dostupne. Ali, mislim da još jednom treba reći da treba da idemo na izvorni Dejton, ako hoćete, ako nećete, onda je to sljedeća faza to", rekao je on.

“Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo preduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH”, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je dodao da “sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija”.

“Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo posljednja linija odbrane našeg dostojanstva”, naglasio je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo