6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

21.07.2021 / 14:10 Ekonomija - Sarajevo

Tegeltija - Asselborn: Povezati privrednike BiH i Belgije

Tegeltija - Asselborn: Povezati privrednike BiH i Belgije
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija primio je danas u Sarajevu u oproštajnu posjetu šefa Diplomatske kancelarije Kraljevine Belgije u BiH Williama Asselborna.

Na sastanku je razgovarano o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, sa osvrtom na aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu s nadležnostima, provode s ciljem ekonomskog oporavka i otklanjanja negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona.

Kako je saopćeno iz VMBiH, Tegeltija je i ovom prilikom istakao opredjeljenost Vijeća ministara i institucija u BiH evropskom putu, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma, te izrazio žaljenje zbog nespremnosti EU da u potpunosti integriše Zapadni Balkan u evropsku zajednicu.

Tokom sastanka, zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi BiH i Belgije dobri i bez otvorenih pitanja, naglasivši da je potrebno ojačati ekonomsku saradnju, povezujući privrednike dviju zemalja, kao i promovišući mogućnosti investiranja u BiH.

Tegeltija je zamolio šefa Diplomatske kancelarije Kraljevine Belgije u BiH da premijeru Belgije Aleksanderu de Krou i građanima Belgije prenese izraze dubokog saosjećanja zbog velikog broja stradalih u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovu zemlju i žaljenje što u takvim okolnostima obilježavaju nacionalni praznik, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo