13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

25.06.2021 / 19:05 Kultura - U bašti Zemaljskog muzeja

Sarajevo: Otvoren bh. festival queer umjetnosti 'Kvirhana'

Festival queer umjetnosti "Kvirhana" u organizaciji Sarajevskog otvorenog  centra i Tuzlanskog otvorenog centra otvoren je u bašti Zemaljskog muzeja. Festival će se održavati do 27. juna u Sarajevu i u Tuzli 2. i 3. jula.

Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.

Tema ovogodišnje Kvirhane ‘’Tamo gdje je porodica’’ odabrana je zbog činjenice da su mnoge LGBTIQ osobe odbačene od strane svojih porodica zbog svoje seksualnosti i/ili rodnog identiteta, te su drugu porodicu pronašle u LGBTIQ zajednici. Organizatori/ce žele poslati poruku o važnosti podrške roditelja koji prihvataju svoju LGBTIQ djecu.

„Kvirhana“ je nasljednica festivala „Merlinka“ u Sarajevu koji se održavao punih osam godina. S tim da je festival „Merlinka“ izvorno beograski festival.

Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra istakla je da ke Kvirhana potpuno bosanskohercegovački kvir festival.

Bošnjak je istakla da su u  Bosni i Hercegovini rijetki prostori u kojima LGBTIQ+ osobe mogu autentično i istovremeno biti ono što jesu i biti prihvaćeni/e.

- Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interspolne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ+ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima - istakla je Bošnjak.

Program festivala otvorio je film ”Ja bi’ da to imam doma” koji su režirali Ana Opalić i Noah Kraljević.

U okviru festivala između ostalog bit će postavljena izložba portreta roditelja LGBTIQ djece ”Volim te bez ali”, autora Benjamina Strike, panel diskusije ”Ljubav tebi, meni i nama”, filmovi ”Transformistas” i ”Transkids”, drag nastup kolektiva drag umjetnica/ka Dragoslavia, DJ Anja The Batman, film Ade Hasanovića ”Nek’ je što šarenije” o prvoj bh. povorci ponosa, film ”Uferfrauen” koji prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.

Na programu je i panel diskusija ”Koraci do slobode ljubavi” o istospolnim partnerstvima. Ekipa iz Tuzlanskog otvorenog centra promovirat će knjigu “Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba”.

Foto galerija: FENA


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo