10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

24.06.2021 / 08:49 Kultura - Mostarsko ljeto

Zijah Sokolović u Mostaru gostovao s predstavom 'CABAres CABArei'

Zijah Sokolović u Mostaru gostovao s predstavom 'CABAres CABArei'
Foto: FENA

U okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2021" Zijah A. Sokolović u srijedu je na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru izveo monodramu "CABAres CABArei".

Ova kultna predstava izvodi se već 25 godina, a kroz nju se preispituje trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne, pa preispituje sve što mu se dogodilo, sve što mu se događa i što će mu se dogoditi, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

"Ovo je kabaret kojeg možemo nazvati i monodramom, ali pravljen je kao kabaretska forma i zato ima vrijednost. Napravljen je prije 28 godina u Beču i od tad predstava traje", kazao je Sokolović.

Dodaje kako je tematika kriza srednjih godina i da je sigurno da u ovom vremenu jedni dolaze u krizu, jedni su već u krizi, a neki izlaze iz krize, tako da iz svakog vremena dolazi nova publika.

Govoreći o vremenu pandemije i covidu-19, kojeg je i sam prebolio, Sokolović je istaknuo kako je to za njega bilo veoma neobično iskustvo.

"Ja sam u vrijeme bolesti i izolacije jednostavno razmišljao što bih radio ako se nekad ponovo dogodi da bude kazalište, tako da sam to shvatio kao jednu pauzu između dva čina", kazao je Sokolović.

Naglasio je kako smatra da još jedino umjetnost ima mogućnost ljude dovesti na nivo zdravog razuma.

"Umjetnost ima tu mogućnost da govori o stvarnosti kakvu bi ljudi željeli imati", kazao je ovaj bosanskohercegovački glumac i redatelj.

Kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto" nastavlja se izložbom "Mi karijatide i atlanti", mladog sarajevskog umjetnika Adisa Lukača. Izložba će biti otvorena u petak, 25. lipnja, u Centru za kulturu s početkom u 20.30 sati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo