9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.06.2021 / 21:12 Svijet - Državni sekretar SAD-a

Blinken: Sjedinjene Države 'nemaju boljeg prijatelja' od Njemačke

Blinken: Sjedinjene Države 'nemaju boljeg prijatelja' od Njemačke
Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države "nemaju boljeg prijatelja" od Njemačke dok su dvije zemlje obećale zajednički front prema Rusiji i Kini nakon još svježe prepirke oko plinovoda Sjeverni tok.

Sastajući se s kancelarkom Angelom Merkel tokom prve posjete Berlinu otkako je preuzeo položaj, Blinken je pozdravio "zajedničke vrijednosti i interese" između Sjedinjenih Država i najveće evropske ekonomske sile.

- Mislim da je pošteno reći da Sjedinjene Države nemaju boljeg partnera, nemaju boljeg prijatelja u svijetu od Njemačke - izjavio je Blinken dok je Merkel stajala pokraj njega.

Takav laskavi riječnik nije neuobičajen u diplomatiji, ali je Blinkenova izjava u superlativu brzo zapalila društvene mreže u drugim zemljama nerestrpljivim da zadobiju američku naklonost - posebno u Britaniji koja je u ovom mjesecu dočekala Joa Bidena u njegovoj prvoj posjeti inostranstvu u svojstvu predsjednika.

Biden je obećao obnoviti savezništva narušena tokom turbulentnog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, i u ovoj je godini dočekao u Wasghingtonu čelnike Japana i Južne Koreje i virtualno se sastao s čelnikom susjedne Kanade.

Blinken bi trebao otputovati u Francusku i Italiju, koje su poput Njemačke članice elitne Grupe sedam industrijskih sila, ali su, za razliku od Britanije, ostale u Evropskoj uniji.

U dramatičnom kontrastu s njenim hladnim odnosima s Trumpom, Merkel je izjavila da vidi "zajedničku osnovu, ne samo za određivanje geoplitičkih izazova u svijetu, nego također i za usuglašavanje zajedničkog pristupa".

- To se odnosi na Rusiju, na Kinu, ali također i na pitanje kako se savezništva mogu sklapati, gdje naši interesi leže - izjavila je njemačka čelnica, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo