9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

22.06.2021 / 08:09 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Tokača: Smatra li to Vučić Srebrenicu dijelom Srbije!?

Tokača: Smatra li to Vučić Srebrenicu dijelom Srbije!?
Foto: Arhiv

Bh. javnosti promakla je perfidna poruka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića - da pravo na donošenje rezolucije o genocidu ima samo onaj ko trenutno vlada teritorijom na kojoj se Srebrenica nalazi, dakle vlasti entiteta RS.

Naravno da to za njega nikada nije ni bilo moralno, a prekjučer se pokazalo čak ni političko, već samo pitanje teritorije. Pošto tu uopšte ni ne spominje Bosnu i Hercegovinu, znači li to, s obzirom da se Srebrenica nalazi u RS-u, da on to već smatra dijelom teritorije Srbije i da je zapravo Srbija ta koja treba o tome odlučivati?

Pitanje je ovo koje predsjedniku Srbije upućuje direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Mirsad Tokača, istakavši da je on na taj način protumačio prekjučerašnje Vučićevo obraćanje javnosti i njegove histerične poruke nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

- Dok sam ja predsjednik, u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici. Neću dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda jer se u njoj ne pominju pojedinci koji su počinili užasna djela.

Reagovali smo mirno, nijednu riječ nisam uputio, niti me zanimaju, daleko im lijepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće - rekao je prekjučer Vučić i dodao da se Crna Gora na taj način "miješa u nešto što se te države ne tiče, jer Srebrenica nije u Crnoj Gori".

U razgovoru za Vijesti.ba, Tokača tumači šta je Vučić zapravo želio reći. Kaže kako je očito da njegove poruke nisu na ispravan način shvaćene u medijskom, javnom i političkom prostoru BiH. Bh. politički zvaničnici, kao i predstavnici pojedinih institucija i nevladinih organizacija, izričit je Tokača, vrlo su površno prešli preko toga.

- Vučić kaže da Crna Gora nema šta da priča o genocidu u Srebrenici, pošto ona nije u njenom sastavu. Čovjek na Rezoluciju gleda kao na teritorijalno pitanje, ali i ne kaže zapravo koje teritorije. Ne kaže gdje se Srebrenica nalazi. A pošto je to za njega samo teritorijalno pitanje, samim tim poručuje i da samo onaj ko vlada tom teritorijom može o tome da raspravlja i donosi rezolucije. Znači li to da Vučić ne smatra da je Srebrenica na teritoriji BiH? Na tom teritoriju trenutno vlada neko ko nikada neće donijeti nikakvu rezoluciju o genocidu - govori Tokača.

Naglašava da za Vučića genocid u Srebrenici nikada nije ni bio moralno, niti pitanje najtežeg ratnog zločina. A prekjučer se pokazalo čak ni političko, već prvenstveno teritorijalno.

- Samim tim, poruka je Vučića - onaj ko vlada tom teritorijom ima apsolutno pravo i nadležnost da donosi rezolucije. Da li Vučić ili Dodik možda smatraju da je Srebrenica, odnosno RS već dio velike Srbije - pita se Tokača.

Još jednom podsjeća da predsjednik Srbije, iako je Crnoj Gori jasno spočitao da Srebrenica nije u njenom sastavu, nije precizirao na teritoriji koje države se ona nalazi.

- Ako već kaže da Srebrenica nije u sastavu Crne Gore, zašto ne kaže u čijem jeste? Zašto ne kaže da je ona u BiH, pa nek se onda BiH i bavi tim pitanjem? Ali, ne, on tu ostavlja prostor. Pošto je Srebrenica na teritoriji RS-a, da li to on smatra da je to već dio teritorije Srbije i da Srbija treba da se pozabavi rezolucijama - dalje pita Tokača.

Osvrnuvši se na česte Vučićeve teze o tome kako želi imati dobre odnose s Bošnjacima, spočitao mu je da - kao državnik - ne može imati dobre odnose samo s Bošnjacima, već sa cijelom državom BiH.

- Ali on to reducira - dakle, ne postoji država BiH, ne postoji suverena država, ne postoji njen teritorijalni integritet, već samo neki bošnjački narod s kojim on, eto, kao, hoće dobre odnose. Genocid u Srebrenici za njega nije zločin, već pitanje teritorije. I onaj ko vlada tom teritorijom ima i pravo da raspravlja i donosi rezolucije - zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo