12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

21.06.2021 / 13:27 Politika - HDZ BIH

Čović, Krišto i Ćorić u Livnu održali niz sastanaka na aktualne teme

Čović, Krišto i Ćorić u Livnu održali niz sastanaka na aktualne teme
Foto: HDZ / Vijesti.ba
Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto drugog dana službenog posjeta ministra gospodarstva i ...

... održivog razvoja RH Tomislava Ćorića Livnu, započeli su sastankom s gradonačelnikom Livna, Darkom Čondrićem a nastavili sastankom s gospodarstvenicima grada Livna.

Tijekom sastanaka s gradonačelnikom, prije svega govoreno je o potencijalima Livna, stanju u gospodarstvu i unaprjeđenju suradnje s Republikom Hrvatskom kao i ostvarivanju suradnje s hrvatskim gradovima i općinama u pograničnom području.

Potencijali Buškoga jezera bili su tema razgovora s ministrom Ćorićem kojega su domaćini upoznali s trenutačnom situacijom kada je u pitanju naknada koju Republika Hrvatska izdvaja Livnu po osnovu korištenja ovog vodnog resursa. Domaćini su s izaslanstvom tijekom prvog dana posjeta obišli ovo najveće umjetno jezero u Europi te posjetili pogon Crpne stanice Buško Blato u Podgradini, crpno turbinskog postrojenja putem kojeg se akumulira voda u jezeru za potrebe glavne hidroelektrane Orlovac u Rudi u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik Čondrić je istaknuo da je trenutačna naknada koju Livno prima od HEP-a zbog korištenja vode iz jezera niska.

„Raspodjela sredstava mora biti veća i Grad Livno će, u suradnji s višim razinama vlasti, nastojati da se to i ostvari. Ministra smo upoznali s trenutačnim stanjem u livanjskom gospodarstvu i izrazili smo, kao jedinica lokalne samouprave, spremnost na suradnju posebno s pograničnim gradovima i općinama s kojima vidimo zajednički interes u dobivanju sredstava iz europskih fondova. Livno ima prirodne potencijale, vodu, vjetar sunce, te ima u planu upravo kroz projekte naslonjene na ove prirodne resurse pokrenuti gospodarstvo. Prostorno smo jedna od najvećih općina s odličnim uvjetima kupnje zemljišta za proizvodne pogone. Želimo poboljšati situaciju korištenja potencijala Livanjskog polja, nastavka izgradnje gospodarskih zona i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih ulagača i njihovog dolaska na naše područje i samim tim otvaranja novih radnih mjesta. Jednako tako ćemo biti istinski partneri i našim domaćim gospodarstvenicima. Stoga smo i s njima danas razgovarali a sve s ciljem da zajedničkim snagama pokrenemo livanjsko gospodarstvo. Mišljenja smo da nam u svemu tome nastavak dobre suradnje s Vladom Republike Hrvatske može itekako pomoći uz veliku podršku koju imamo od strane vodstva hrvatske politike u BiH“, kazao je između ostalog gradonačelnik Čondrić.

“Teme naših razgovora bile su dobrim dijelom vezame za energetski sustav Buško jezero i izazove s kojima se susreće lokalna zajednica u konteksu odnosa s HEP-om“, kazao je ministar Ćorić u izjavi medijima danas u Livnu.

Ministar Ćorić je naglasio kako je HEP u vlasništvu Republike Hrvatske te će u narednom razdoblju učiniti sve da odnosi HEP sa gradom Livnom ali i Tomislavgradom budu što je moguće bolji, zaključeno je razgovarajući na temu naknade prema jedinicama lokalne samouprave.

“Gradonačelnik Čondrić je izišao s inicijativom da se otvori prostor ugradnji jednog uređaja kojim bi se zapravo definirao jedan drugi zakonski prihvatljiv način obračuna. Ja osobno nemam ništa protiv toga i prenjet ću pozitivne dojmove o ovoj inicijativi i prema menadžmentu HEP-a. Što se tiče suradnje oko Buškog jezera ono što se jučer u obilasku nametnulo kao tema je i potencijalan razvoj drugih sadržaja oko ovog jezera jer oni ne postoje, s obzirom na činjenicu da želimo što je mpguće više relaksirati i poboljšati odnose između HEP-a i Livna. Držimo da je svaka pozitivna inicijativa s naše strane dobrodošla i vjerujem da ćemo u narednom razdoblju, s obzirom na činjenicu da je trenutno u izradi i razvojna strategija grada Livna, naći način da oplemenimo i to područje“, istaknuo je ministar Ćorić.

“Današnji razgovor s gospodarstvenicima Livna otvorio je čitav niz perspektiva, jedan je i pitanje graničnog prelaza Kamensko. To je tema o kojoj ću razgovarati sa svojim kolegicama i kolegama na Vladi na užem kabinetu u srijedu i prenjeti čitav niz pitanja koja su se nametnula na ovom sastanku. S druge strane bilo mi je drago upoznati proizviđače iz prehrambene industrije, sira i mesnih prerađevina koji u narednom razdoblju šire svoje kapacitete“, kazao je ministar Ćorić.

U sklopu posjete domaćini su s izaslanstvom Vlade RH obišli pogon tvornice za proizvodnju PVC i aluminijske stolarije B-Krug koja više od 70 % vlastitih proizvoda izvozi na tržište Europske unije. Susreli su se i s župnikom župe Svih Svetih u Livnu fra Vinkom Sičajom, posjetivši prostorije crkve.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo