16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

17.06.2021 / 13:32 KORONAVIRUS - Covid-19

Japan objavio ublažavanje vanrednog stanja mjesec dana uoči Olimpijade

Japan objavio ublažavanje vanrednog stanja mjesec dana uoči Olimpijade
Foto: AA

Japan je u četvrtak objavio ublažavanje vanrednog stanja uvedenog radi usporenja širenja koronavirusa u Tokiju i šest ostalih prefektura od naredne sedmice, dok dnevni broj zaraženih opada upravo u vrijeme dok ta zemlja počinje sa završnim pripremama za Olimpijadu koja počinje za tek nešto više od mjesec dana.

Japan se bori od kraja marta da uspori val infekcija izazvan zaraznijom varijantom virusa, dok je u jednom momentu dnevni broj zaraženih buknuo na više od 7.000, a teško bolesni pacijenti preopteretili su bolničke kapacitete u Tokiju, Osaki i ostalim metropolama.

Dnevne cifre zaraženih otada su značajno opale, otvarajući put premijeru Yoshihideu Sugi da ublaži vanredno stanje koje ističe u nedjelju na manje rigorozne mjere. Nove mjere će trajati do 11. jula, samo 12 dana prije Olimpijskih igara.

Suga je kazao da će se ublažene mjere odnositi na rana zatvaranje barova i restorana.

- Ukoliko se novi val pojavi i preoptereti bolničke kapacitete, brzo ćemo poduzeti akciju, uključujući i jačanje mjera – kazao je Suga, pozivajući se na brige medicinskih eksperata.

Održavanje Olimpijade prije izbora na jesen također je političko kockanje za Sugu, čija je popularost ugrožena nezadovoljstvom javnosti zbog vladinog bavljenja pandemijom, sporim tempom vakcinacije i nedovoljnim pojašnjavanjem kako namjerava osigurati da se virus ne pojavi tokom Olimpijade.

Eksperti na konferenciji o borbi protiv širenja virusa dali su odobrenje za vladine planove da ublaži vanredno stanje u prefekturama Tokio, Aichi, Hokkaido, Osaka, Kyoto, Hyogo i Fukuoka.

Ministar zdravstva Norihisa Tamura izjavio je novinarima da se vlada neće ustručavati da objavi još jedno vanredno stanje usred Olimpijskih igara kako bi zaštitila živote ljudi.

Vanredno stanje ostat će na snazi u Okinawi, gdje su bolnice još nakrcane, dok će Hiroshima i Okayama biti skinuti s liste, prenosi AP.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo