11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 3°C

17.06.2021 / 12:39 Regija - Potvrđeno

Hapšenja u Hrvatskoj, obračun s građevinskom mafijom

Hapšenja u Hrvatskoj, obračun s građevinskom mafijom
Foto: Jutarnji

Tokom jutra su na zagrebačkom području uhapšene četiri osobe. Hapšenja su potvrdili USKOK i policija.

Index doznaje detalje.

Šef Odjela za hitne popravke firme u gradskom vlasništvu Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo Nikola B. osumnjičen je za primanje mita, a druge tri osobe, koje su građevinski poduzetnici, za davanje mita. Prema neslužbenim informacijama, moglo bi biti još osoba privedeno.

Kako doznaje Index, šef gradske firme dogovorio je s navedenima da njihove firme dobiju poslove građevinskih radova i hitnih intervencija u zgradama kojima upravlja GSKG, a oni njemu daju određeni postotak.

Prema informacijama do kojih je došao Index, istražitelji su ih prisluškivali, a cijela akcija trajala je oko godinu i pol i rezultirala je današnjim hapšenjima.

Policija potvrdila: Četvero uhapšenih

"U završnoj smo fazi kriminalističkog istraživanja, tokom kojeg su uhapšene četiri osobe, koje će biti predane pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u.

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje nad četiri osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Tokom jutra na području Zagreba policija je uhapsila sve četiri tražene osobe, od čega jednog rukovoditelja iz trgovačkog društva u vlasništvu Grada Zagreba te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u toku je provođenje hitnih dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u", izvijestila je policija.

"GSKG je tvrtka kći Holdinga. U Holdingu su nužne hitne promjene, zato smo djelovali u Upravi. Podržavamo sve akcije policije. Ako je to povezano s kriminalom nakon potresa, to je dno dna. Ponavljam, hitne promjene su nužne, zato smo poduzeli ove poteze. Za sada imam informaciju da je to voditelj Hitnih intervencija. Ne mogu reći koliko traje ova akcija, nije mi neobično da čujem za ovo iz medija."

Klisović komentirao hapšenja

"Ako govorite o kadrovskim čistkama, ovo nije kadrovska čistka, to su organi kaznenog progona koji rade svoj posao. Ovo je prva vijest koju sam čuo od vas. Ako postoje nezakonitosti u Gradu Zagrebu, naravno da očekujemo od svih nadležnih tijela da odrade svoj posao. Dajem punu potporu raščišćavanju svih nezakonitosti u Gradu Zagrebu", rekao je Klisović novinarima nakon konstituiranja Gradske skupštine.

Šta je GSKG?

Kako im stoji na stranici, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo osnovano je kao javno poduzeće temeljem odluke zagrebačke Gradske skupštine od decembra 1990. godine. No, tek nakon usklađivanja općih akata, u februaru 1996. godine, službeno je registrirano kao Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo d.o.o. Krajem 2005. godine preimenovano je u Podružnicu GSKG, koja posluje unutar Zagrebačkog holdinga d.o.o., da bi od novembra 2013. godine ponovno prešlo u trgovačko društvo.

Održavaju Grički top

"Održavanje jednog od simbola grada Zagreba - Gričkog topa, koji nas svojim pucnjem svakodnevno podsjeti da ulazimo u drugu polovicu dana, samo je jedna od naših djelatnosti. Tako, unutar komunalnih poslova brinemo i o održavanju javnih prolaza, pothodnika, fontana i WC-a", piše na stranici GSKG-a te se dodaje da je njihova primarna djelatnost održavanje stambenih objekata.

(Index)

Izdvajamo