4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

17.06.2021 / 12:20 Politika - Predsjednik SDP-a

Nikšić o presudi Helezu: Pravosuđe se koristi za lične osude

Nikšić o presudi Helezu: Pravosuđe se koristi za lične osude
Foto: Vijesti.ba

Povodom prvostepene presude potpredsjedniku SDP-a Zukanu Helezu zbog davanja lažnog iskaza oglasio se i lider stranke Nermin Nikšić kazavši da treba sačekati konačnu presudu prije iznošenja stavova.

Nepravomoćno osuđeni Helez tvrdi da je riječ o montiranom procesu osvete jer je ranije prijavio tužioca Nedžada Islamovića za uznemiravanje maloljetnice i predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu Randžanu Hadžibegović-Haračić zbog nepotizma.

“U principu, nastojim zadržati dignitet i poštovanje institucija, što znači da se presude ne bi trebale komentarisati. Naravno da to podrazumijeva objektivnost i nepristrasnost onih koji rade u pravosudnom sistemu. Iskreno se nadam kako se najveći broj sudija i tužilaca upravo tako ponaša. Nažalost živimo u zemlji u kojoj je sve moguće, pa i činjenica da pojedinci instrumentaliziraju pravosuđe i da se koristi za ličnu osvetu i obračun sa svima koji se usude ukazati na nepravilnosti unutar sistema. Svakako da ću sačekati na drugostepenu presudu jer mi se čini na osnovu informacija koje imam u ovom slučaju da se radi upravo o tome”, rekao je Nikšić.

Potpredsjednik SDP-a i državni parlamentarac je dobio pola godine zatvorske kazne i Nikšić ističe da su presude obavezujuće za sve, pa i za Heleza, ali da je nužno sačekati konačan sud.

“Naravno da ni njemu niti bilo kome od nas izabranih zvaničnika također nije dopušteno da radimo bilo šta izvan zakonom dopuštenih okvira. Naprotiv, mi bismo morali biti primjer u poštivanju zakona. Na kraju pravosnažne presude, kada dođe do njih, obavezuju, slagali se mi s njima ili ne. Zato mislim da treba sačekati drugostupenu presudu i u ovom slučaju prije nego bilo koga osudimo”, kazao je lider SDP-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo