-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

16.06.2021 / 14:59 Zanimljivosti - Kokreativna putujuća izložba

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES: Počinje u Sarajevu i putuje dalje!

Kokreativna putujuća izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES koja se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta, stigla je iz Njemačke u Sarajevo, tačnije u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

U fokusu izložbe su, kažu Sabina Klemm i Sanja Kojić Mladenov, kustosice izložbe, manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu. Upravo se ovim prostorima kroz svoje radove koji će biti izloženi u Sarajevu bavi dvanaest umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva, a sve sa ciljem otvaranja prostora za dijalog. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi - Eurovisione / Evrovizija / Евровизия – koji simbolizira ideju mogućeg zajedništva.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen), organizacije za internacionalne odnose u kulturi iz Njemačke, a u Sarajevu se organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

„Veoma nam je drago što se nakon dvije godine intenzivnog rada, razmjene, zajedničkog razmišljanja i stvaranja, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine konačno otvara izložba. Kada smo započeli s radom na konceptu 2019. godine, brzo je postalo jasno da je Sarajevo grad u kojem ćemo krenuti sa putovanjem. A rad i značaj muzeja, ne samo za Sarajevo, već i za cijelu regiju, je evidentan i vrlo impresivan. Zahvalni smo, da su se direktorica muzeja Elma Hašimbegović i njen tim upustili u saradnju s nama, na ovom zajedničkom kokreativnom procesnom projektu. Nadamo se da ćemo ovom izložbom omogućiti zajednički prostor za razmjenu, participaciju i dijalog“, izjavila je Ellen Strittmatter, Voditeljica odjela za umjetnost ifa-e.

„Goethe-Institut i ifa povezuje jedno dugogodišnje blisko partnerstvo. U proteklih 20 godina zajedno smo realizovali i predstavili brojne velike izložbene projekte, također u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine. Tek sam tri mjeseca direktorica Goethe-Instituta i vrlo sam sretna da je EVROVIZION prvi realizovani projekat na čijem otvaranju lično mogu prisustvovati. Iako nisam toliko dugo u Sarajevu, vjerujem da je u ovom gradu diskurs o takozvanom evropskom identitetu kroz prizmu umjetnosti od posebne kulturne i političke važnosti. “, izjavila je Simone Voigt, direktorica Goethe-Institutaa Bosne i Hercegovine

Sarajevo je prva stanica projekta čiji je cilj propitivati društveno-političke poretke i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, a sve u cilju generisanja kontinuiranog razvoja prostora za dijalog. Direktorica Historijskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović, kaže da je jako sretna zbog te činjenice. „Nakon višemjesečnih intenzivnih priprema, izložba je sretno stigla u Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Drago mi je da je upravo Sarajevo početna stanica izložbe, da ne ostaje samo na nivou simbolike vezane za prošlost nego da je ucrtano na kulturnu mapu savremene umjetnosti, a da Historijski muzej Bosne i Hercegovine iznova pronalazi način da ponudi platformu za propitivanje društveno-političke situacije, pitanja identiteta i drugih aktuelnih pitanja i bude otvoreno mjesto za razgovor. Veselim se da ćemo u naredna dva mjeseca, koliko će izložba biti postavljena, uz prateći program, radionice, razgovore, performanse i druge sadržaje, biti nezaobilazna destinacija u gradu“, rekla je Hašimbegović.

U uskoj saradnji sa regionalnim akterima i akterkama i lokalnim kulturnim scenama u toku dugogodišnje turneje u izložbu će biti integrisane nove umjetničke pozicije. Nakon Sarajeva, izložba putuje u Novi Sad, a nakon toga i u Grčku, Bugarsku, Moldaviju i druge zemlje kako bi, konačno, nakon sedmogodišnje turneje, završila u Berlinu i pokazala možda neku drugu sliku Evrope.

Izložba će u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine biti otvorena u petak, 25.06.2021., u 18:00 sati, kada će biti održan i performans „Vi nemate pojma“ bh. umjetnice Selme Selman.

Umjetnice i umjetnici:
Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić

Kustoski tim:
Sanja Kojić Mladenov, Sabina Klemm

Naredne stanice izložbe:
Novi Sad/RS, Nikozija/CY, Atina/GR, Varna/BG, Tbilisi/GE, Kišinjev /MD, Brisel/BE, Krakov /PL, Kalinjingrad/RU, Vilnius/LT, Berlin/DE

Za prateće događaje uz izložbu pratite
https://www.facebook.com/histmuzbih
www.muzej.ba

Za termine turneje izložbe pratite:
https://www.ifa.de/en/


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo