8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

03.06.2021 / 09:52 Kultura - Collegium Artisticum

Izložba fotografija Kurta Kaindla 'Nepoznati Evropljani' najavljena u Sarajevu

Izložba fotografija Kurta Kaindla 'Nepoznati Evropljani' najavljena u Sarajevu
Foto: FENA

Izložba fotografija "Nepoznati Evropljani" austrijskog autora Kurta Kaindla bit će otvorena 8. juna u Sarajevu u galeriji Collegium Artisticum, najavili su ta galerija i Austrijski kulturni forum Sarajevo.

Uz fotografije će biti izloženi prateći tekstovi književnika Karla Markusa Gaußa.

Za posjetioce će izložba biti otvorena do 19. juna, svakog dana od ponedjeljka do subote u terminima od 10 do 18 sati.

Fotografije su nastale u periodu između 1999. i 2003. godine, kada su ova dva umjetnika bili na istraživačkom putovanju Evropom i posjetili neke od najmanjih i najmanje poznatih etničkih skupina na ovom kontinentu.

Posjetili su skupinu Kočevari koja govori njemački jezik, nastanjenu na graničnom području između Hrvatske i Slovenije, kao i albanske Arbereše koji su se prije 500 godina naselili na jugu Italije; Lužičke Srbe koji su se za vrijeme Karla Velikog naselili u Lužici na istoku Njemačke; skupinu Degesi u Slovačkoj i sarajevske Sefarde.

Fotografije su crno-bijele, a Kaindl prikazuje bizarne pejzaže, oronula stara groblja, živopisne gradiće i prvenstveno ljude, a Karl-Markus Gauß u pratećim tekstovima skicira priče navedenih manjina i iskustva koja se mogu steći putovanjem kroz nepoznatu Evropu.

Kurt Kaindl je rođen 1954. godine u Gmundenu. Studirao je germanistiku i komunikologiju u Salzburgu gdje je stekao i doktorat. Uporedo s tim je završio i obuku za fotografa.

1981. godine je bio jedan od osnivača poznate salzburške galerije savremene fotografije “Fotohof“, a od 1990. je izdavač istoimene edicije umjetničke fotografije. Živi i radi u Salzburgu.

Karl Markus Gauß je rođen 1954. godine u Salzburgu, gdje je studirao germanistiku i historiju i gdje živi i radi kao književnik, esejist i kritičar. Od 1991. godine je izdavač i glavni urednik časopisa “Literatur und Kritik“ (“Književnost i kritika“).

Piše kolumne za razne austrijske, njemačke i švicarske dnevne novine i časopise. Već 2001. je pod nazivom “Umirući Evropljani“ objavio knjigu o njegovim putovanjima i posjetama nepoznatim evropskim narodima i nacionalnim manjinama, na koju se nadovezuje izložba najavljena za 8. juni u Sarajevu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo