1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 2°C

27.05.2021 / 09:59 Svijet - Palestinski pokret

Hamas: Nećemo ni centa uzeti od pomoći za Gazu

Hamas: Nećemo ni centa uzeti od pomoći za Gazu
Palestinski pokret Hamas obećao je da neće uzeti „nijedan cent“ od međunarodne pomoći namijenjene za obnovu Pojasa Gaze, opkoljene palestinske teritorije, nakon 11-dnevnog izraelskog bombardiranja.

Yahya Sinwar, šef političkog krila pokreta u Gazi, u srijedu je najavio „transparentnu i nepristranu“ raspodjelu pomoći.

„Pozdravljamo svaki međunarodni ili arapski napor za obnovu Pojasa Gaze. Ističem našu posvećenost da nećemo uzeti ni jedan cent namijenjen za obnovu i humanitarnu pomoć. Nismo centa uzeli ni u prošlosti“, istakao je on.

Njegov istup dolazi dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken najavio pomoć SAD-a u obnovi Gaze, ali istakao kako pomoć ne smije doći do Hamasa koji vlada ovom palestinskom teritorijom, prenosi Al Jazeera.

Britanska pomoć

Amerikanci planiraju sarađivati sa Palestinskim vlastima (PA), sa sjedištem u Ramallahu (okupirana Zapadna obala) i sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom na čelu, sa željom da smanje opasnost jačanja Hamasa koga tretiraju kao „terorističku organizaciju“.

Sinwar je rekao kako Blinkenova izjava ima za cilj povećanje jaza između Hamasa i PA-a, ali i dodao kako to neće utjecati na odnose rivalskih palestinskih frakcija.

U srijedu je i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab na Twitteru objavio kako će Velika Britanija dati 3,2 miliona funti (4,5 miliona dolara) hitne pomoći UN-ovoj Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) kako bi se pomoglo nastradalima u Gazi.

Kako navode zdravstvene vlasti, najmanje 254 osobe (66 djece) su ubijene u Gazi tokom izraelskog 11-dnevnog bombardiranja palestinske teritorije iz zraka, sa kopna i sa mora. Najmanje 12 osoba, od čega dvoje djece, je poginulo u Izraelu od raketnih napada Hamasa i drugih oružanih grupa iz Gaze, kažu izraelske vlasti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo