7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

24.05.2021 / 15:11 Svijet - Bliskoistočna turneja

Blinken na sastancima s liderima Izraela i Palestine: Cilj smiriti tenzije

Blinken na sastancima s liderima Izraela i Palestine: Cilj smiriti tenzije
Foto: Vijesti.ba

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken danas započinje bliskoistočnu diplomatsku turneju posjetama Jerusalemu, Ramali, Kairu i Amanu, koja će trajati do četvrtka, 27. maja, saopćeno je iz State Deparmenta.

U saopćenju se navodi da će Blinken posjetiti navedene gradove na zahtjev predsjednika SAD-a Joe Bidena.

Iz State Departmenta ističu da će Blinken prvo otputovati u Jerusalem, gdje će se sastati sa predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, izraelskim ministrom spoljnih poslova Gabijem Ashkenazijem i drugim visokorangiranim zvaničnicima te zemlje.

Blinken će se u Ramali sastati sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom, palestinskim premijerom Mohammadem Shtayyehom i drugim visokorangiranim zvaničnicima.

Prema navodima State Departmenta, državni sekretar SAD-a će iz Ramale otputovati u Kairo, kako bi se sastao sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem i egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Shoukryjem.

Blinken će se u Amanu sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom II i ministrom vanjskih poslova Jordana Aymanom Safadijem, koji vrši i funkciju zamjenika jordanskog premijera, naglašeno je u saopštenju.

"SAD ulažu intenzivne diplomatske napore radi prekida sukoba u Gazi, a Blinken će otputovati u region kako bi razgovarao o ključnim naporima konsolidovanja primirja i smanjenja rizika od daljih sukoba u narednim mjesecima", dodaje se u saopćenju.

(Vijesti.ba / Srna) 

Izdvajamo