6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

24.05.2021 / 13:59 Kultura - Reditelj pisao Magazinoviću

Imamović: Parlamentarci moraju biti vođeni etičkim principima

Imamović: Parlamentarci moraju biti vođeni etičkim principima
Ahmed Imamović / Vijesti.ba
Bh. reditelj Ahmed Imamović pisao je zastupniku u Parlamentu BiH Saši Magazinoviću povodom njegovog nedavnog obraćanja javnosti u kojem je govorio o sukobu interesa pri izboru članova Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Magazinovića je napomenuo da svaki parlamentarac mora biti vođen etičkim principima i imati uvid u činjenice ili dokaze.

Poručio mu je da, kada jedan državni parlamentarac sazove konferenciju za štampu, te izađe za govornicu državnog Parlamenta i kada iza njega gordo stoji plejada bh. filmskih radnika, onda je sasvim logično očekivati da dokumentuje nešto u nizu izrečenog.

"Nažalost, kako se čini, jedini garant za Vaše izjave bilo je prisustvo onih čije interese grlato zastupate, onako medijski bombastično. Svaki parlamentarac po etičkom principu mora da isključi svako zlonamjerno djelovanje, bolje reći ima obavezu da dobronamjerno djeluje i svakako ne smije biti naivan, te se upustiti u ovakvo nešto bez uvida u činjenice ili dokaze. U suprotnom, moglo bi se pomisliti da je dotični dio nekog velikog tala", poručio je Imamović.

Reditelj je Magazinoviću dostavio i dokumente kao kontra argument njegovim iznesenim tvrdnjama.

Do sudskih presuda koje spominjete, kaže Imamović Magazinoviću, a u kojim se navodno nalaže Institutu za Intelektualno vlasništvo da ponovi postupak izdavanja dozvole, nisam mogao doći jer jednostavno ne postoje samim tim što nikada nisu donesene.

"Ono što me je kao člana UFR posebno uznemirilo je činjenica da smo mi izgubili dozvolu za licencu zato što smo lagali i varali, odnosno što su kolege kojima smo ukazali povjerenje i koje smo izabrali na mjesta predsjedavajuće i članova Upravnog odbora svjesno i namjerno tvrdili da zastupamo nešto na što nismo imali zakonski regulisana prava.

Samim tim smo diskvalifikovani i licenca nam je, kako zakon nalaže, bezuvjetno oduzeta. Sve to vam jasno piše u dokumentu Instituta za Intelektualno vlasništvo BiH koji vam dostavljam u prilogu. Nemoguće je ne primijetiti da postoji opširno obrazloženje, a ne kako se tvrdi da je sve obavljeno bez ikakvog obrazloženja. U prilogu su Vam i dokumenti onih koji potvrđuju da svoja prava nikada nisu prenijeli na naše udruženje", poručio je Imamović.

Također je podsjetio na važnost sankcionisanja svih odgovornih jer će se u protivnom, kako je naveo, stvoriti problemi oko dobijanja licence.

"Tako da smo se, gospodine Magazinović, mi kao udruženje, ali i Vi zajedno sa nama javno 'provalili'. Dakle nije nama kriv gospodin Antonio Beus što nas je uhvatio u laži, jer nije on jedina osoba u poziciji konkurenta koja je pretendirala da preuzme ovu licencu i da zastupa autore.

Bilo je onomad i drugih, možda to ne znate, možda ni kolege ne znaju da je osnovano udruženje sa istim ciljem, da bude servis u naplati ovih, ali i drugih kolektivnih prava, zvalo se 'Slika-riječ-zvuk', a osnovali su ga Pjer Žalica, Mirza Hajrić i Edin Dervišhalidović. Ne znam šta se tu izjalovilo, sad nije ni bitno.

Bitno je što prije pokrenuti postupke unutar našeg udruženja (UFR) da se imenuju i sankcionišu odgovorni za sve navedeno, jer ćemo u suprotnom biti onemogućeni da apliciramo za licencu na jako dugi period", jasan je bio Imamović.

Ističe i da su neki od filmskih radnika koji su stajali iza Magazinovićevih leđa prilikom obraćanja javnosti i medijima oštetili budžet FBiH u višemilionskom iznosu kroz Fondaciju za kinematografiju.

"Poštovani gospodine Magazinović, onaj dan ste najavili da je ulaskom gospodina Antonija Beusa, njegovim eventualnim izborom u RAK na pomolu višemilionska afera. Ja Vas molim da se sjetite tog dana i pogledate ko je sve stajao iza vaših leđa, jer neki od tih filmskih radnika za koje se Vi zdušno zauzimate su združeno tokom decenije oštetili budžet FBiH u višemilionskom iznosu kroz Fondaciju za kinematografiju uzimajući sredstva za filmove koji nikad nisu snimljeni.

Znajte da ja nemam problem Vašeg najavljivanja nekih novih afera, mogao bih i ja tako bez dokaza ustvrditi da neki od kolega iz mog udruženja rade u interesu najvećeg kartela kablovskih operatera posredstvom jednog sarajevskog političkog moćnika bliskog Lepoj Breni. Ali Vas molim, gospodine Magazinović, ukoliko imate dobru volju, da prvo svojim političkim autoritetom sugerišete pokretanje procesuiranja onih afera za koje postoje materijalni dokazi i činjenice, a mislim da su to imperativi djelovanja koji podliježu društvenoj odgovornosti.

Pravo je pravdi najbliži rod, nažalost u našoj zemlji već duge ne idu rame uz rame, razilaze se kao i narodi, kao i politike. Molim Vas da mi Vašim narednim potezima dokažete da griješim", poručio je Magazinoviću reditelj Imamović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo