6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

20.05.2021 / 11:09 Obrazovanje - Evropski parlament

Odobreno 28 milijardi eura za obrazovni program 'Erasmus plus'

Odobreno 28 milijardi eura za obrazovni program 'Erasmus plus'
Foto: Vijesti.ba

Evropski parlament odobrio je novi program podrške obrazovanju "Erasmus plus" vrijedan 28 milijardi eura koji bi od 2021. do 2027. godine trebao uključiti širi krug učesnika i na raspolaganju imati skoro dvostruko više novca nego u prethodnom budžetskom periodu.

Program "Erasmus plus" započet je 1987. godine, a od 2014. mogućnost učešća nudi se učiteljima, pripravnicima i volonterima.

U novoj fazi do 2027. program bi trebao uključiti još više građana - one sa manjim mogućnostima, one koji žive na udaljenijim područjima, ali i osobe starije dobi, tako da će više ljudi koji su u nepovoljnom položaju moći da ima koristi od jezičkog osposobljavanja, administrativne podrške, mobilnosti ili e-učenja.

U posljednjih 30 godina u programu "Erasmus plus" učestvovalo je više od devet miliona ljudi, a očekuje se da će se u novoj fazi uključiti i do 12 miliona, navodi Evropski parlament na svojoj web stranici.

Program trenutno pokriva 33 zemlje, 27 zemalja članica EU, Tursku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, a otvoren je i za partnerske zemlje širom svijeta.

U skladu sa prioritetima EU, program je usmjeren na digitalnu i zelenu tranziciju, pa će promovisati zdrav način života i cjeloživotno učenje za odrasle.

Za razliku od prethodnog programa, novi "Erasmus plus" obuhvatat će i boravak polaznika programa za obrazovanje odraslih u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci.

Inicijativa "Evropski univerziteti" omogućit će studentima sticanje diplome kombinovanjem studija u nekoliko zemalja EU.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo