9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

16.05.2021 / 08:41 Svijet - Sedmi dan sukoba

Izrael gađao kuću šefa Hamasa

Izrael gađao kuću šefa Hamasa
Foto: Reuters
Izrael je u noći na nedjelju bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi, a ta skupina odgovorila je raketnim napadima na Tel Aviv.

Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su tamošnji zdravstveni dužnosnici, a velik broj stanovnika je ozlijeđen. Tijekom noći Gazom odzvanja zvuk bombardiranja, prenosi agencija Reuters.

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba ozlijeđeno je u bijegu u skloništa.

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 djece. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece.

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio 12 katova visoku zgradu koja je bila sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

Izraelska vojska objavila je da je ta zgrada bila legitiman vojni cilj u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je uoči napada upozorio civile da izađu.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze.

„Nemamo saznanja da je Hamas bio aktivan u zgradi“, priopćila je ta agencija.

Hamas je u odgovoru na taj čin Izraela rano u nedjelju raketama napao Tel Aviv i južni Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi „nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni“.

Izraelske snage u nedjelju su gađale dom Yehye Al-Sinwara koji od 2017. vodi politička i vojna krila Hamasa u Gazi, objavila je televizijska postaja te skupine.

U nedjelju će o eskalaciji sukoba između Izraela i Palestine raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s izraelskim premijerom i palestinskim čelnikom Mahmudom Abbasom, a u Tel Aviv je stigao i američki predstavnik Hady Amr.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo