16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

15.05.2021 / 15:24 Svijet - Dan velike katastrofe

Palestinci obilježavaju Dan Nakbe u jeku sukoba sa Izraelom

Palestinci obilježavaju Dan Nakbe u jeku sukoba sa Izraelom
Foto: AFP

Izraelsko-palestinski sukob nastavlja se bez ikakvih naznaka jenjavanja u subotu, na dan Nakbe, masovnog progona Palestinaca pri osnutku države Izrael 1948., a nade se polažu u posredovanje Egipta, UN-a i Sjedinjenih Država čiji je predstavnik doputovao u Izrael.

Palestinci obilježavaju Dan Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja, progone i masovno raseljavanje stotina tisuća Palestinaca od 1948. kada je na današnji dan proglašena neovisnost Izraela na okupiranom teritoriju Palestine.

Izraelska vojska izvijestila je da rakete palestinskih militanata i dalje padaju na izraelske gradove te da su se u gradu Beershebi na jugu Izraela i u pograničnim područjima blizu Gaze oglasile sirene.

I izraelska vojska nastavlja napadati ciljeve na palestinskom teritoriju. Zračne su snage gađale nekoliko raketnih bacača i dvije borbene jedinice koje pripadaju pokretu Hamas, stoji u priopćenju.

Palestinska novinska agencija Wafa u subotu je objavila da je pogođena kuća u izbjegličkom kampu Šati u zapadnoj Gazi, pri čemu je poginulo najmanje sedmero članova iste palestinske obitelji, među kojima je bilo i djece.

Wafa prenosi da ima stradalih civila i u Beit Lahiju na sjeveru Gaze i na drugim područjima, a glasnogovornica izraelske vojske rekla je da se izvještaji provjeravaju.

Policija je izvijestila da su kuću u Beershebi pogodili dijelovi rakete, od čega je nastala materijalna šteta, no nema ozlijeđenih. Više su puta raketirani i izraelski priobalni gradovi Ashkelon i Ashdod.

Izraelska vojska priopćila je da je u u zadnjih nekoliko dana od palestinskog raketiranja poginulo osam ljudi, od kojih je jedan vojnik, a među žrtvama ima žena i djece.

Palestinski aktivisti od ponedjeljka kontinuirano raketiraju izraelske ciljeve.

Podaci vojske

Po podacima izraelske vojske, koja je na napade odgovorila zračnim udarima i topničkim granatiranjem, dosad je prema Izraelu ispaljeno više od 2300 raketa.

Istodobno, ministarstvo zdravstva u Gazi izvještava da je od ponedjeljka, otkad su sukobi eskalirali, ubijeno 140 Palestinaca, a ranjeno ih je oko 1000.

U petak je u Tel Aviv doputovao visoki američki diplomat da bi se ondje sastao s izraelskim i palestinskim dužnosnicima, dok Washington nastoji što hitnije utjecati na smanjenje intenziteta sukoba i nasilja, najžešćeg u regiji od 2014. godine.

U regiji su pojačani i građanski nemiri između židovskog i arapskog stanovništva koje živi u Izraelu, a bilo je prosvjeda i nereda. U gradu Lodu, jugoistočno od Tel Aviva, u petak su, unatoč policijskom satu izbili sukobi.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo