8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

10.05.2021 / 21:14 Svijet - Summit Devetorke

Rumunski predsjednik traži veću prisutnost NATO-a u istočnoj Evropi

Rumunski predsjednik traži veću prisutnost NATO-a u istočnoj Evropi
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Istočnoevropske članice NATO-a žele veću prisutnost savezničkih vojnih snaga na istočnom krilu saveza, rekao je rumunski predsjednik Klaus Iohannis u ponedjeljak nakon virtualnog summita kojemu se pridružio američki predsjednik Joe Biden.

Summit Devetorke iz Bukurešta, skupine zemalja istočnog krila NATO-a, zajedno su ugostili Iohannis i poljski predsjednik Andrzej Duda. Održan je radi koordinacije njihovih sigurnosnih pozicija uoči summita svih članica NATO-a u junu.

"Kao saveznici na istočnom krilu, moramo nastaviti učvršćivati odvraćanje i obranu. Svi smo nedavno svjedočili zabrinjavajućem jačanju ruske vojske u našem bližem susjedstvu, u Crnom moru i oko Ukrajine", rekao je Iohannis.


"Zato sam zagovarao, uključujući u raspravama s predsjednikom Bidenom, povećanje savezničke vojne prisutnosti u Rumuniji i (...) na jugu istočnog krila."

Biden, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske i Slovačke sudjelovali su na videokonferenciji. Biden se nije obratio.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo