°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

07.05.2021 / 23:57 Zanimljivosti - Oborio svjetski rekord

Nepalski alpinist popeo se 25. put na Mount Everest

Nepalski alpinist popeo se 25. put na Mount Everest
Foto: Vijesti.ba

Nepalski alpinista Kami Rita Šerpa 25. put se popeo na Mount Everest, čime je oborio sopstveni svjetski rekord po broju uspona na najviši svjetski vrh, visok 8.848 metara.

„Kami Rita je uspostavio novi rekord sa svojim 25. usponom“ na Everest, rekla je za AFP predstavnica agencije Seven Summit Treks, koja organizuje ekspedicije na visoke planine.

Nepalski alpinista bio je dio tima od 12 članova koji su instalirali fiksne kanape na putu ka vrhu, uoči pohoda na Mount Everest u ovoj sezoni u kojoj se narednih sedmica očekuje stotine kandidata za uspon na najviši planinski vrh na svijetu.

Pedsetjednogodišnji Kami Rita Šerpa je profesionalni vodič više od dvadeset godina. On se prvi put uspeo na Everest 1994. godine kada je bio u pratnji jedne ekspedicije. Od tada je gotovo svake godine stizao do tog vrha.

On je planirao da ostvari taj poduhvat 2020. godine za svoj 50. rođendan, ali ga je spriječila kriza kovid-19.

„Nije se radilo o obaranju rekorda… moj cilj je bio da proslavim svoj 50. rođendan osvajanjem vrha 25. put, ali kovid nije dozvolio da to uradim. Tako da ostvarujem svoj san ove godine“, rekao je on za AFP u baznom kampu prije kretanja na uspon.

Osvojio i druge prestižne vrhove
Ovaj alpinista osvojio je i druge prestižne vrhove više od 8.000 metara, među kojima je i drugi najviši svjetski vrh K2 koji se nalazi u Pakistanu.

„Penjem se za svoju zemlju. Vodiči kao ja su neophodni za sektor turizma u Nepalu. Bez nas stranci ne bi dolazili,“ rekao je on.

Rita Šerpa se 2019. popeo na Mount Everest dva puta, i svaki put bilježio nove rekorde. On se nada da će se ove godine popeti na taj vrh još jednom, kada bude vodio tim prinčevske porodice iz Bahreina.

Posljedice pandemije bile su katastrofalne za nepalski sektor turizma, zabrana uspona je dovela do gubitaka koji se broje u milionima dolara.

Za sezonu koja sada počinje ministarstvo turizma odobrilo je 408 dozvola za uspon, od kojih svaka košta 11.000 dolara. Većina onih koji se penju idu u pratnji nepalskog vodiča.

(Vijesti.ba / beta)

Izdvajamo