14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

06.05.2021 / 09:16 Muzika i Film - Odlazak umjetnika

Preminuo hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić, imao je 53 godine

Preminuo hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić, imao je 53 godine
Foto: PIXSELL
Višestruko nagrađivani hrvatski pozorišni i televizijski glumac, reditelj i pedagog Saša Anočić preminuo je u Zagrebu u 53. godini, a posljednji pozdrav poslao mu je kolega Tarik Filipović uz emotivnu poruku.

Saša je preminuo nakon što mu je pozlilo prilikom povratka iz Splita gdje je uskoro trebao imati premijeru predstave "Iz života kukaca" po drami braće Čapek koju je počeo pripremati prije tri mjeseca.

Vijest o iznenadnoj smrti ovog vrhunskog umjetnika, pogodila je mnoge, a od Saše koji je bio i direktor Pozorišta Trešnja te autora jedne od najuspješnijih predstava u novijoj hrvatskoj historiji "Kauboji" oprostio se glumac i poznato TV lice Tarik Filipović.

U emotivnoj objavi, Tarik Filipović je otkrio kako je uspio učiniti ono što mnogima nedostaje kada iznenada ostanu bez voljene osobe, a to je posljednje zbogom, neizgovorene riječi i misli.

Sa Sašom je tako popio kafu prije nekoliko dana, na kojoj je preminulom glumcu, kako kaže, sve rekao. Glumci su se stigli oprostiti jedan od drugog, a jedno obećanje Tarik mu je dao upravo u ovoj oproštajnoj poruci.

"Sale, nemoj, reci da ima scena iza ove gdje saznajemo da je ovo bio san. Naša zadnja kafa prije neki dan, zadnja proba za naš treći projekt, moju monodramu koju si sa oduševljenjem prihvatio na moje još veće oduševljenje. Između tvojih proba u Splitu, sve ti rekoh na toj kafi, koliko je zadovoljstvo raditi s tobom, koliko me ispunjavalo naše uzajamno poštovanje. I otvorismo se jedan drugom na toj kafi kao nikada i vidimo se u nedjelju na probi, naš treći zajednički projekt. Završit ću našeg 'Doktora za one stvari' bez tebe i dobit ćemo zajedno pljesak na premijeri koju ću posvetiti tebi, igrati za tebe. I stepat ću u onoj sceni, nisi me uspio naučiti, neko će od tvojih 'kauboja'. Hvala ti lafe na svemu, tu si i bit ćeš uvijek tu", poručio je glumac.

Saša je kao rođeni Osječanin, diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, prvo je bio zaposlen u HNK-u Osijek, potom u zagrebačkom ZKM-u, a 2003. postao je član glumačkog ansambla u Pozorištu Trešnja.

U popularnoj Trešnji ostvario je mnogo zapaženih uloga, ali i režija dječjih predstava da bi na kraju postao i direktor tog pozorišta. Kao reditelj radio je širom Hrvatske, a njegov iznimno uspješan mjuzikl "Kauboji" koji je postavio u Teatru Exit 2008. imalo je više od 500 izvedbi i po njemu je snimljen istoimeni film. Za "Kauboje" je među brojnim strukovnim nagradama dobio i Plaketu grada Zagreba te Vjesnikovu nagradu "Dubravko Dujšin".

Posljednju veliku režiju ostvario je u Pozorištu Gavella gdje je na pozornicu postavio predstavu "Kiklop" po romanu Ranka Marinkovića i za koju je dobio dvije Nagrade hrvatskog glumišta - za najbolju predstavu i za najbolju režiju, a najboljom je proglašena i na Marulovim danima.

Posljednjih pet godina Saša se vratio u rodni Osijek, ali samo kao stalni umjetnički suradnik na Odsjeku za pozorišnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo