7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

05.05.2021 / 20:00 BiH - Propala inicijativa?

Opozicija u RS protiv 'mirnog razlaza' ako nema saglasnosti Beograda

Opozicija u RS protiv 'mirnog razlaza' ako nema saglasnosti Beograda
Foto: Vijesti.ba

Opozicija u RS oštro je reagirala na najavu vladajuće većine da će u Skupštini RS biti otvorena rasprava o mirnom razdruživanju u BiH.

„Rasprava koju inicira SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske o mirnom razdruživanju sa FBiH je besmislena nakon izjave lidera SNSD-a da o tome nije razgovarao sa državnim rukovodstvom Srbije“, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Crnadak poziva Klub SNSD-a da tu tačku povuče sa dnevnog reda dok predlagač ne utvrdi sadržaj koji će u potpunosti podržati i zvanični Beograd, jer NSRS ne treba da ulazi u avanture koje ne podržavaju čak ni naši najveći prijatelji.

„Veoma je čudno da predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH, tokom višestrukih susreta sa rukovodstvom Srbije u posljednjih mjesec dana nisu razgovarali o mirnom razdruživanju sa FBiH, što ukazuje na to da ovo nije ozbiljna tema i da SNSD njom manipuliše“, kaže Crnadak i dodaje: 

„Na kraju, pozivam kolegu Žunića, šefa Kluba poslanika SNSD-a, da nakon završetka redovne sjednice naredne sedmice, u skladu sa rokovima i procedurama koje propisuje Poslovnik, održimo posebnu sjednicu NSRS posvećenu zaduženju Republike Srpske od 600 miliona KM na Londonskoj berzi“, kaže Crnadak.

On ističe da narod Republike Srpske želi da dobije punu informaciju o ovom zaduženju, kamatama, načinu vraćanja, te o svim bankama, brokerskim kućama i posrednicima širom svijeta koji su uključeni u ovu transakciju.

Šarović: Još jedna u nizu propalih inicijativa 

Srpska demokratska stranka neće biti učesnik u jednoj u nizu propalih inicijativa Milorada Dodika, kojima on vara vlastiti narod, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović, komentarišući Dodikov poziv opoziciji u Republici Srpskoj da razgovaraju o njegovoj inicijativi za razgovor i dijalog između konstitutivnih naroda o mogućim rješenjima.

On je rekao da ova, kao i prethodne Dodikove inicijative, dolazi u trenutku kada vlast nema odgovor na krupna životna i ekonomska pitanja i kada želi izbjeći odgovornost za propuste u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Dodikova ponuda opoziciji je kao i sama inicijativa neodgovorna i neozbiljna.  U trenutku kada imamo toliko gladnih ljudi  postavlja se pitanje o mirnom razdruživanju, iako je jasno da se o tome ne može postići dogovor“ kaže Šarović.

On navodi da ova inicijativa u suštini znači raspakivanje Dejtonskog sporazuma, ističući da je to apsolutni avanturizam koji Republiku Srpsku može dovesti u lošu poziciju. 

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo