2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

28.04.2021 / 18:51 Politika - Branislav Borenović

BiH se zadužuje po kamati od 0,37%, a RS po stopi od 5,02%

BiH se zadužuje po kamati od 0,37%, a RS po stopi od 5,02%
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Prema Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u projektu oporavka i podrške preduzećima/poslovnim subjektima u Republici Srpskoj i FBiH, danas se u ovdje u Parlamentu BiH ratifikuje zaduženje od  110 miliona KM po, ...

... vjerovali ili ne, kamatnoj stopi od 0,37%. S obzirom da se Republika Srpska nedavno na Londonskoj berzi zadužila po kamatnoj stopi od 5,02%, jasno je o kakvom se tu lihvarskom, zelenaškom i banditskom poslu radi, rekao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik u ovom domu i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da kamatna stopa po kojoj se zadužuje BiH po supsidijarnom sporazumu, i to u iznosu od kojeg 66 miliona KM koristi Razvojna banka FBiH, a 44 miliona KM Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, pokazuje stvarnu tržišnu kamatnu stopu:

„Što znači da je kamatna stopa po kojoj se zadužila Republika Srpska emisijom obveznica na Londonskoj berzi veća 15 puta od tržišne, stvarne. Ne 2 puta, nego čak 15 puta veća! Umjesto 156 miliona, uz 600 miliona glavnice, koliko će narod Republike Srpske plaćati kamatu, da se zadužila po tržišnoj vrijednosti plaćali bi oko 15 miliona KM kamata, što znači da je nekome omogućena enormna zarada od preko 140 miliona KM samo po osnovu nerealne kamatne stope. Poređenje ova dva primjera zaduženja, odličan je pokazatelj potpune beskrupuloznosti politike zaduživanja Vlade Republike Srpske“, zaključuje Borenović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo