7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

28.04.2021 / 17:09 Regija - Premijer Krivokapić

Leposavić nije imao pravo iznijeti lični stav o Srebrenici

Leposavić nije imao pravo iznijeti lični stav o Srebrenici
Zdravko Krivokapić / Vijesti.ba
Nakon što dođe do smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, čije razješenje očekuje u parlamentu, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je, odgovarajući na pitanje poslanika u okviru Premijerskog sata, ...

... da ne može biti riječi o rekonstrukciji Vlade ukoliko dođe do smjene jednog ministra.

Krivokapić je kazao da je Leposavić iznio lični stav o Srebrenici, a na to nije imao pravo.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je premijera kada očekuje da će se realizovati njegov prijedlog za razrješenje ministra pravde, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Krivokapić ističe da će o smjeni Leposavića pričati kada to bude na dnevnom redu.

- Vi vidite trn u oku brata svoga, a brvno u svom oku ne vidite. To je odnos koji vi ovdje duži vremenski period gajite. Ja nisam dvoličan. Nisam kalkulator, ne interesuje me ni plus ili minus, ne interesuje me da li će to biti povod da neko traži povjerenje Vlade. Ja imam posao i mimo ovoga - govori Krivokapić.

Poručuje Brajoviću da se ne bave temama prije vremena.

- Nemojte meni spočitavati nešto što ste vi radili. Ovdje se postavlja pitanje šta je snažnije - ostavka ili razrješenje. Ako sam nešto loše uradio, dajte stavite me na stub srama. Vi me stavljate na krst, još dodatno bodete, jer danas je valjda stresna srijeda, jer imate valjda prava na to. Ne plašim se raspeća, jer ništa loše nijesam uradio - navodi Krivokapić.

Brajović podsjeća da je svih 40 poslanika opozicije pokrenulo inicijativu za smjenu Leposavića.

- Bitno je kakav će biti vaš odnos kada se bude glasalo o smjeni Leposavića. Šta ako podrže smjenu samo četiri poslanika vlasti? Da li podnosite ostavku, da li će Leposavić ili Abazović biti novi premijer - pitao je Brajović.

Krivokapić kaže da bi sačekao razrješenje.

- Nakon toga ću podnijeti odgovarajući korak. Nisam čovjek koji ima pet godina pa ne znam šta treba da radim. Nije to rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar. Imali smo prilike u praksi da smo imali ministre koji su razriješeni a neko drugi je koordinirao tu oblast - kazao je Krivokapić.

Da li zbog ekspertskog stava ministra pravde Leposavića, povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice u BiH od prije 26 godina, parlamentarna većina 27. saziva Skupštine može računati na naš zajednički rad u 42. Vladi Crne Gore, pitao je u ime Kluba poslanika Demokratski front NSD, DNP, UCG, RP, poslanik i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

Predsjednik Vlade Crne Gore je odgovorio da je riječ o Leposavićevom ličnom stavu o pitanju koje dijeli crnogorsku javnost, a koje mu je postavljeno kao poslaničko pitanje i za koje je imao dovoljno vremena da razmisli na koji način će na njega odgovoriti.

- U slučaju iznošenja svog stava o pitanju koje najosjetljivije dijeli javnost i na koje će najosjetljivije reagovati dio poslanika opozicije koje to pitanje prirodno pogađa, odgovorio je na pitanje koje se posljednjih mjeseci članovima Vlade i dijelu vladajuće skupštinske većine postavlja najmalicioznije, kao takozvano goruće pitanje koje u suštini nema nikakve veze sa Crnom Gorom.

Uporno pitanje o Srebrenici ima veze samo sa manipulacijom i željom da se neko ograđuje ili upada u namjerno postavljene zamke. A u najčitljivijoj pozadini ostaje želja opozicije da se sadašnjoj vlasti kojoj se ne može spočitavati ništa od onoga što je uradila prethodna vlast, pa ni Srebrenica do koje su devedesetih vodili i putevi tada vladajućeg DPS-a, a kojima pitanje o tome šta misle o svojoj politici devedesetih koja je dovela do Srebrenice nikada nije postavljeno, može naći nešto za šta bi se opozicija uhvatila kako bi izbjegla odgovore o svojoj neodgovornosti, kriminalu i korupciji svog nekadašnjeg rada - rekao je Krivokapić.

Ponovio je da u odgovoru Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, ministar nije iznio svoj ekspretski stav, već svoj lični na koji, kao ministar u javnom obraćanju poslanicima i javnosti nema pravo.

"Ovo prije svega jer kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dobro zna da nema pravo da osporava ili smatra da nije utvrđeno nešto što je pravosnažnim presudama međunarodnih sudova presuđeno kao genocid, a što je takođe potvrđeno Deklaracijom o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koju je crnogorska Skupština usvojila 2009. godine, koju, kao ministar mora poštovati", navodi se u pisanom odgovoru Krivokapića.

Krivokapić je naglasio da je prijedlog za razrješenje uputio ne samo zbog izjave Leposavića o tome da li se u Srebrenici dogodio genocid, već zbog toga što nije bio zadovoljan njegovim radom.

- Kao odgovoran premijer nemam pravo da tolerišem nečiji nerad ili rad koji ne opravdava povjerenje koje sam mu lično dao prilikom predlaganja sastava Vlade. Dakle, dao sam šansu Leposaviću da Crnu Goru zajedno i odgovorno povedemo evropskim putem kao jedinim mogućim, ali on moje povjerenje nije opravdao.

Svako dalje polemisanje oko pozadine moje odluke da predložim njegovo razrješenje vodilo bi intrigarenju i razgovoru o onome o čemu ne želim da govorim, iz poštovanja prema njegovoj još aktuelnoj ministrskoj poziciji, ali i Vladi, jer pozadine odluke koje on nesumnjivo zna, treba da ostanu u domu kom one i pripadaju, u Vladi Crne Gore - dodao je Krivokapić.


(Vijesti.ba / CdM)

Izdvajamo