6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

26.04.2021 / 02:23 Muzika i Film - Tužne vijesti iz LA

BiH, Jasmila i 'Aida' ostale bez Oscara

BiH, Jasmila i 'Aida' ostale bez Oscara
Bosna i Hercegovina nažalost nije dobila novog Oscarovca. Film "Quo vadis, Aida", bh. rediteljice Jasmile Žbanić, ostao je bez ove prestižne filmske nagrade na ceremoniji održanoj kasno noćas u Los Angelesu.

U kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja pobjedu je ipak odnijelo dansko ostvarenje "Another Round", reditelja Thomasa Vinterberga.

Kao što već i rekosmo, Bosna i Hercegovina noćas je ostala bez toliko željenog i iščekivanog drugog Oscara. Prvi je, podsjetimo, u istoj kategoriji 2002. godine osvojio film "Ničija zemlja", dugometražni igrani prvijenac bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića.

Inače, film "Quo Vadis, Aida?" tematizira genocid u Srebrenici i prvi je igrani film na tu temu. Radnja filma smještena je u juli 1995. godine, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za UN, koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska RS-a zauzima Srebrenicu.

Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Svjetska premijera održana je na 77. Venice Film Festivalu u italijanskoj Veneciji, dok je u našoj zemlji premijerno prikazan u oktobru prošle godine u Memorijalnom centru Potočari.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo