8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

18.04.2021 / 09:38 Svijet - Bjelorusija

Uhapšene dvije osobe koje su planirale atentat na Lukašenka

Uhapšene dvije osobe koje su planirale atentat na Lukašenka
Foto: Vijesti.ba
Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti uhapsili su dvije osobe koje su planirale vojni udar u Bjelorusiji i atentat na predsjednika Aleksandra Lukašenka, saopćeno je danas iz ove službe.

"Tokom specijalne operacije koju su izvršili pripadnici FSB-a uz Državni komitet za sigurnost Bjelorusije, spriječene su ilegalne aktivnosti Jurija Leonidoviča Zjankoviča, koji ima dvojno američko-bjelorusko državljanstvo i bjeloruskog državljanina Aleksandra Feduta", navodi se u saopćenju.

Kako je rečeno, Zjankovič i Feduta pripremali su vojni udar u Bjelorusiji prema isprobanoj šemi "obojene revolucije", uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, te fizičko uklanjanje predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Na osnovu informacija dobijenih od bjeloruskih partnera, simpatizeri radikalne opozicije Zvankovič i Feduta organizovali su diskusiju o planu za oružani ustanak u Bjelorusiji i donijeli odluku da se lično sretnu u Moskvi", navodi se u saopštenju.

Po dolasku Zjankoviča u Moskvu i nakon konsultacija u SAD i Poljskoj, sastanak je održan u privatnoj prostoriji restorana u ruskoj prijestonici.

Tokom susreta zavjerenici su istomišljenicima i generalima u bjeloruskoj vojsci rekli da je za uspjeh u sprovođenju njihovog plana neophodno fizički ukloniti sve važnije ličnosti u Bjelorusiji.

Zjankovič i Feduta su detaljno opisali plan vojnog udara, uključujući upad u radijske i televizijske centre radi emitovanja obraćanja naciji i blokiranja vojske i pripadnika specijalne policije lojalnih vlastima u Minsku.

Udar je bio planiran za 9. maj tokom parade povodom Dana pobjede u Minsku, navode iz FSB-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo