8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

17.04.2021 / 14:08 Regija - "Odgovor 2021"

Dodik sa Vučićem na vojnoj vježbi Vojske i policije Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas združenoj vojnoj vježbi i prikazu na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade".

U prvom segmentu taktičke vježbe na poligonu "Orešac" prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rješavanje talačke situacije.

Bilo je angažovano osam vazduhoplova, 22 borbena-oklopna vozila sedam desantnih čamaca, sedam sistema bespilotnih letjelica, kao i druga borbena tehnika.

Na poligonu "Pasuljanske livade" održan je drugi segment vježbe Vojske Srbije i policije pod nazivom "Odgovor 2021".

U nastavku vježbe jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazani su postupci ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

Dejstvovala je lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane.

Јedinice Kopnene vojske prikazaće manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pješadijskog naoružanja, javlja RTRS.

Izvođenju vježbe "Odgovor 2021" prisustvovali su i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, te direktor policije Vladimir Rebić.

Predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik je učesnicima vježbe Vojske Srbije i policije čestitao na uspješnoj realizaciji.

"Činjenica je da sposobnost i opremljenost koja je ovdje pokazana zaista ohrabruje, jača naš patriotizam i našu svijest o potrebi odbrane našeg naroda gdje se god on nalazio", rekao je Dodik.

On je dodao da ovakve vježbe prati već nekoliko puta i da je uvijek impresioniran dostignućima i umijećima koje pokazuju vojska i policija.

Govorio je i o mogućnosti "mirnog razlaza" u BiH na što je Aleksandar Vučić kazao da ako "ne može da pomogne, ne miješa se u unutrašnje poslove BiH".

Slovenski "Non paper" je prokomentarisao samo kazavši da ne voli raspravljati o stvarima koje nije vidio i nije siguran da postoje.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)



(Vijesti.ba)

Izdvajamo