6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

16.04.2021 / 11:17 Crna hronika - Brčko

Brano Jovičić zbog korupcije osuđen na dvije godine zatvora

Brano Jovičić zbog korupcije osuđen na dvije godine zatvora

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Brane Jovičića (65) za primanje dara ili drugog oblika koristi i protuzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.

Pred Osnovnim sudom u tom gradu, bivši šef Sektora za reformu i europske integracije u Vladi Distrikta, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Brčansko Tužiteljstvo procesuira Jovičića pod optužbama da je u više navrata, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio poklon i kakvu drugu korist da bi kandidatima omogućio uspješno polaganje ispita. Također, tereti ga se i da je nezakonito posredovao radi osiguranja uspješnog polaganja ispita prijavljenih kandidata.

Po Kaznenom zakonu Distrikta koji se tada primjenjivao, on je optužen za kaznena djela primanja dara i drugih oblika koristi kao i protuzakonitog posredovanja za koja je nepravomoćno i osuđen na kaznu zatvora od dvije godine.

Sud mu je prethodno utvrdio pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno jedne godine i dva mjeseca za protuzakonito posredovanje. Jednako kao i Tužiteljstvo, optuženi ovu sudsku odluku može pobijati žalbom, stoji u priopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo