8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

15.04.2021 / 15:23 Politika - Reakcije

SDP o 'non paperu': BiH opstaje, to je neupitno

SDP o 'non paperu': BiH opstaje, to je neupitno
Nermin Nikšić / Vijesti.ba
Sadržaj "non papera", čiji je autor navodno slovenski premijer Janez Janša i u kojem se tretira pitanje podjele BiH i pripajanje njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj komentirali su iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

U vezi sa pričom oko non papera, SDP Bosne i Hercegovine inicijativu koja je, navodno, potekla od radikalnih desničarskih snaga unutar Evropske unije smatra nesuvislom, nepotrebnom i nemogućom.

Bosna i Hercegovina neupitno opstaje kao nezavisna, samostalna država i nikakvi kukavički, nepotpisani ili podmetnuti papiri to ne mogu promijeniti niti osujetiti put Bosne i Hercegovine ka NATO-u i EU.

Napominjemo da je SDA članica iste porodice stranaka, Evropske narodne stranke, kao i vladajuća stranka Janeza Janše u Sloveniji – Slovenačka demokratska stranka. Stoga pozivamo SDA da putem Evropske narodne stranke traži odgovore i ogovornost slovenačkih kolega, kako je to SDP BiH učinio zahtijevajući i osiguravši isključenje SNSD-a iz Socijalističke internacionale.

Očekujemo da vlasti u Bosni i Hercegovini nužnu pažnju posvete ovom problemu, kao i da se znatno više angažuju na rješavanju stvarnih unutrašnjih pitanja, poput nabavke vakcina, migrantske krize i galopirajućeg rasta cijena, navode iz SDP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo