°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.04.2021 / 13:42 BiH - Prekrajanje granica

Ambasada SAD o 'non paperu': Nema otcjepljenja entiteta

Ambasada SAD o 'non paperu': Nema otcjepljenja entiteta
Ambasada SAD / Vijesti.ba
Nećemo komentarisati spekulacije o non paperu na koji se referišete, kazali su za N1 iz Ambasade SAD u BiH odgovarajući na upit o ''non paperu'' koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Kako su istakli iz Ambasade, stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređne za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat i nepromijenjen.

”Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, kazali su iz Ambasade SAD za N1.

Istakli su da secesionistička retorika, dovođenje u pitanje postojanja bilo kojeg od dva entiteta, dovođenje u pitanje posvećenosti SAD i EU ili drugih partnera unapređenju stabilnosti i prosperiteta BiH, primarno ima za cilj udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo