9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

13.04.2021 / 13:38 BiH - Navodno uputila Slovenija

EU nema informacije o non-paperu, nema rasprava o izmjeni granica

EU nema informacije o non-paperu, nema rasprava o izmjeni granica
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Zvaničnici Evropske unije (EU) rekli su da nisu upoznati o postojanju non-papera kojeg je navodno uputila Slovenija, a u kojem se poručuje da raspad Jugoslavije nije okončan.

Portparol EU Peter Stano novinarima je izjavio da su briselski zvaničnici obaviješteni o pisanju medija ali da "nije poznato da postoji takav papir".

- Definitivno nismo dobili niti vidjeli, niti smo upoznati oko tog papira, stoga nećemo komentarisati pretpostavljenu temu sadržaja ovog dokumenta - izjavio je Stano.

Portali u BiH jučer su objavili vijest o postojanju takozvanog non-papera koji je navodno, slovenački premijer Janez Janša nedavno predao predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Prema pisanjima sarajevskih portala, navodno u ovom non-paperu se spominje prekrajanje granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcjepljenja entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Iz kabineta predsjednika Evropskog vijeća je novinarima rečeno da "ne mogu potvrditi da su primili takav papir".

Slovenački premijer Janez Janša se u više navrata oglasio putem Twittera oko ovog ali nije precizno potvrdio niti negirao tvrdnje o postojanju non-papera.

U ponedjeljak uvečer on je naveo da se radi o radnjama koje imaju za cilj "da naškode Sloveniji u EU".

Predstavnici za štampu u sjedištu EU su međutim odbacili ideju da se uopšte može raspravljati o promjeni granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

- Kada su u pitanju granice, stav EU je jasan: nema šta da se mijenja - podvukao je Stano.

Dodao je da svi treba da rade na procesu regionalne saradnje i pomirenja, jer je ideja i logika pristupnog procesa pokušati riješiti sva pitanja između zemalja "a koja ne prelaze u opasnu zonu" i koja se pridržavaju zakona i principa EU.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo