1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

11.04.2021 / 12:11 Politika - 'Pod lupom'

Očekujemo demokratski i fer izborni dan u Travniku i Foči

Očekujemo demokratski i fer izborni dan u Travniku i Foči
Očekujemo da će današnji izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) pokazati da se izborni proces može provesti u normalnoj atmosferi, u kojoj će građanima biti omogućeno da slobodno iskažu izbornu volju, ustvrdio je predsjednik ...

... Strateškog odbora Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom Vehid Šehić.

Šehić je na konferenciji za novinare u Travniku kazao kako se očekuje da će izborna administracija u dvjema općinama raditi isključivo u skladu sa zakonom i provedbenim aktima.

- Svjedoci smo da smo u dosadašnjim izbornim ciklusima imali velike nepravilnosti koje su stvarale političke tenzije. Nadam se da će današnji izbori u Travniku i Foči proći u jednoj normalnoj atmosferi. Očekujemo i da građani budu posmatrači i da nas obavijeste i prijave eventualne nepravilnosti - istaknuo je Šehić, ukazujući i na nužnost poštivanja epidemioloških mjera na biračkim mjestima.

Projekt menadžer Koalicije "Pod Lupom" Dario Jovanović kazao je da je za više od stotinu nestranačkih pomatrača izbora za načelnike općina Travnik i Foča jutros omogućen neometan pristup svim biračkim mjestima na koja su raspoređeni.

- Izborni proces protiče u skladu sa Izbornim zakonom i pratećim pravilima i procedurama. Ako govorimo o učestalosti izbornih propusta, odnosno propusta u radu biračkih odbora, najčešća vrsta je da na svakom četvrtom biračkom mjestu u Travniku nije istaknuta lista članova biračkih odbora, na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju. Ovo je obaveza i važno je kako bismo imali priliku otkriti ukoliko ima trgovine mjestima u biračkim odborima, što je nezakonita praksa - maglasio je Jovanović.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ do sada su zabilježili da na deset biračkih mjesta u Travniku svi članovi biračkih odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati.

U Foči (FBiH) je ova obaveza ispoštovana na svim biračkim mjestima.

Jedno biračko mjesto u Travniku nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-19.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Travniku i u Foči (FBiH), odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Travniku.

Kako je rečeno, posmatrači Koalicije "Pod lupom" su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanja glasova i izborne nepravilnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo