0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

11.04.2021 / 11:29 BiH - Po nalogu Tužilaštva BIH

Akcija 'Lovac' u Bileći: Među uhapšenim i dva granična policajca

Akcija 'Lovac' u Bileći: Među uhapšenim i dva granična policajca
Tužilaštvo BiH / Vijesti.ba
Slobode je lišeno više osoba, među kojima i dva policijska djelatnika Granične policije BiH, koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi u dužem vremenskom periodu.

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, na području Bileće i okolice, realizirali su operativnu akciju "Lovac", usmjerenu na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području.​

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela -Udruživanje radi činjenja kaznenih djela,  a u svezi sa kazmenim djelima: Krijumčarenje, Nedozvoljen promet akciznim proizvodima, Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti te Primanje dara i drugih oblika koristi.

Osumnjičeni policijski djelatnici se sumnjiče da su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u tijeku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon kriminalisticke obrade te izvrsenih pretresa, osumnjičeni ce biti predati postupajućem tužitelju Tužiiteljstva BiH, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnih kaznenih djela, naročito korupcije unutar institucija za provedbu zakona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo