°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

10.04.2021 / 20:00 KORONAVIRUS - Covid-19

Šef WHO-a: Šokantna neravnoteža u distribuciji vakcina 

Šef WHO-a: Šokantna neravnoteža u distribuciji vakcina 
Postoji “šokantna neravnoteža” u distribuciji vakcina protiv COVID-a 19 širom svijeta, a većina zemalja nema ni blizu dovoljno vakcina da pokrije rizične grupe, rekao direktor WHO-a.

Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza vakcine protiv COVID-a 19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC), prenosi Hina.

“Imamo kapacitete da u drugoj polovici godine ispunimo zahtjeve za vlastitom potražnjom”, rekao je Zheng Zhongwei koji također koordinira projekte vezane uz razvoj vakcina.

Vlada je objavila najnovije podatke koji govore da se proizvodnja vakcina od 1. februara do 5. marta utrostručila, na pet miliona doza dnevno.

Vodeći proizvođač vakcina Sinovac Biotech je saopćio da je ovaj mjesec udvostručio svoju godišnju proizvodnju na dvije milijarde doza.

Kineska nacionalna farmaceutska grupacija Sinopharm je priopćila da će s početkom aprila moći svaki mjesec isporučiti 100 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19. Cilj grupacije je podići proizvodne kapacitete na tri milijarde doza godišnje.

Isporučena trećina milijarde doza vakcina

Međunarodni program za dijeljenje vakcina COVAX ima za cilj da isporuči trećinu milijarde doza vakcina protiv COVID-a 19 do sredine godine, izjavio je Seth Berkley, direktor GAVI saveza za vakcine na forumu Svjetske banke.

Program je isporučio skoro 38,4 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 u 102 zemlje na šest kontinenata, šest nedjelja nakon što je počeo sa izdavanjem zaliha, saopštio je GAVI, prenosi Reuters.

Generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Iweala, govoreći na istom forumu, rekla je da su se zemlje u razvoju koje izvoze robu suočile sa oštrim skokom cijena, a turizam propao u pandemiji.

Svijetu je potreban finansijski okvir za rješavanje pripravnosti i reagovanja u vanrednim situacijama i mora držati otvorene lance snabdijevanja kako bi bolje zaštitio ekonomske sisteme, rekla je ona.

Kineske vakcine u finalnoj fazi revizije

Kineske vakcine protiv kovida, koje su napravile kompanije Sinopharm i Sinovac, su u finalnoj fazi revizije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja razmatra da li da ih preporuči za hitnu upotrebu.

Odluka o odobravanju bar jedne od vakcina bi trebalo da se donese na sastanku 26. aprila, rekao je jedan od direktora u WHO-a Rogerio Gaspar, prenio je Reuters.

Drugi sastanak je planiran za 3. maj, kada bi moglo da se odluči o odobravanju i druge vakcine ako je potrebno, dodao je Gaspar.

Lista WHO o hitnoj upotrebi vakcina je preduslov za kupovinu vakcina u okviru COVAX programa, a takođe je i signal državama svijeta koje imaju slabija zdravstvena regulatorna tijela da budu upoznati sa bezbjednošću i efikasnošću vakcina, prenosi alJazeera.

Neravnoteža u distribuciji vakcina

Postoji “šokantna neravnoteža” u distribuciji vakcina protiv COVID-a 19 širom svijeta, a većina zemalja nema ni blizu dovoljno vakcina da pokrije rizične grupe, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“U prosjeku, u zemljama sa visokim prihodima, skoro svaki četvrti čovjek je primio vakcinu protiv COVID-a 19. U zemljama sa niskim prihodima, to je jedan na više od 500”, rekao je direktor WHO-a, a prenosi agencija Reuters.

Prema njegovim riječima, širom svijeta je do sada dato više od 700 miliona doza vakcina, ali je 87 posto od tog broja otišlo zemljama sa visokim ili srednjim prihodima, dok su zemlje sa niskim primanjima primile samo 0,2 odsto doza.

Udruženje za vakcine GAVI i WHO saopštili su danas da je, šest nedjelja nakon početka distribucije vakcina preko COVAX mehanizma isporučeno 38,4 miliona doza za 102 zemlje na šest kontinenata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo