8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

09.04.2021 / 14:57 KORONAVIRUS - Sarajevo

Forto i Vranić dočekali donaciju 10.000 vakcina iz Srbije

Forto i Vranić dočekali donaciju 10.000 vakcina iz Srbije
Foto: FENA

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion sa prvim dijelom donacije od 10.000 vakcina iz Srbije za Kanton Sarajevo.

Na Sarajevski aerodrom stigao je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, a donaciju je u ime Kantona Sarajevo preuzeo premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Premijer KS-a Edin Forto kazao je da su tražili da im prodaju vakcine i da su se obratili u nekoliko država.

“Republika Srbija je rekla da će razmotriti naš zahtjev. Na kraju su nam rekli iako nam ne mogu obezbijedi komercijalno te vakcine, odlučili su da nam uruče donaciju. Osjećamo zahvalnost, ali Vlada KS će se odužiti tako što ćemo u protivrijednosti ovih vakcina uručiti paket Srbiji gdje ćemo mi njihovim građanima ponuditi nešto, vjerovatno će se raditi o mogućnosti da građani Srbije dođu u Kanton Sarajevo i odsjedaju u hotelima na račun vlade KS-a putem vaučera. Naša želja je da platimo jer imamo novac”, rekao je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je istaknuo da su Ministarstvo zdravstva i Vlada spremni za implementaciju masovne imunizacije koja će biti u Zetri.

“Sve je spremno. kada dobijemo odobrenje za njihovu primjenu, putem aplikacije građani će biti pozvani na vakcinaciju. Niko neće biti uskraćen ali moram reći da je ovo ograničena količina“, naveo je.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lonča, u svom obraćanju rekao je da građani Srbije i njihov predsejdnik, ali i svi su sigurni u jednu stvar – da virus ne poznaje granice i da ne mari za prepreke da bi se našao na svakom mjestu kugle zemaljske.

“Ne možemo da budemo zadovoljni ako bismo vakcinisali u okviru jedne granice, nadam se da u budućim vremenima ćemo biti jedinstveniji i da ćemo izvući pouku da niko sam ne može da reši ovaj problem, a ako ga budemo rješavali zajedno u komšiliku biće brže rešen”, istaknuo je Lončar.

Vlada Kantona Sarajevo je ranije potpisala ugovor sa Vladom Srbije o donaciji vakcina a danas je stigla prva tura vakcina od 10.000 doza od ukupnih 20.000. Riječ je o vakcinama "AstraZeneca".



(Vijesti.ba)

Izdvajamo