3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

06.04.2021 / 21:29 Svijet - U 84. godini

Preminuo demokratski kongresmen Alcee Hastings

Preminuo demokratski kongresmen Alcee Hastings

Demokratski kongresmen Alcee Hastings preminuo je u 84. godini, saopšteno je u utorak iz njegove kancelarije. Uzrok smrti nije objavljen. U januaru 2019. godine, Hastings je saopštio da mu je otkriven rak pankreasa i da je na liječenju.

Hastingsovom smrću se dodatno suzila većina njegove partije u donjem domu Kongresa.

"Srce mi je slomljeno zbog smrti mog dragog prijatelja Alceea Hastingsa", saopštio je njegov kolega Ted Deutch​, demokratski kongresmen sa FloriIde.

"Alcee je govorio u ime tihih glasova koji se inače ne bi čuli. Nikada nije odustao od borbe za ljude koje je zastupao i sve druge kojima je bio potreban zaštitnik."

Hastings, koji je prvi Afroamerikanac sa Floride izabran u Kongres poslije građanskog rata, služio je svoj petnaesti mandat u Predstavničkom domu, zastupajući okrug koji sada uključuje dijelove Fort Lauderdalea, Palm Beacha i područje oko jezera Okeechobee, navodi se na web siteu kongresmena. Prvi put je izabran 1992.

Na najnovijim izborima osvojio je 78,7 odsto glasova, prema Državnom sekretarijatu Floride.

Hastings je služio u uticajnom Odboru za pravila i procedure, koji određuje uslove pod kojima se razmatraju prijedlozi zakona u Predstavničkom domu, a takođe je bio na čelu Helsinške komisije (Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi), koja prati stanje ljudskih prava i podstiče na njihovo poštovanje).

"Sjedili smo jedan pored drugog u komisiji godinama, i gledao sam ga kako obara lažne argumente i ukazuje na istinu, izrazima i rečenicama koje je samo on mogao da formuliše", saopštio je James McGovern​, predsjedavajući odbora za pravila. "Izgubio sam prijatelja, ovaj Kongres je izgubio džinovsku ličnost, a svi oni koji često ostaju nevidljivi u Americi izgubili su borca za svoja prava."

Prije nego što je izabran u Kongres, Hastings je bio advokat i aktivista za građanska prava.

I otac i majka su mu radili kao posluga u kućama bijelaca. Hastings je rođen 1936. i išao u srednju školu u kojoj je vladala rasna segregacija. Često je govorio o tome kako njegovim roditeljima, bakama i dedama i pradedama i prababama nije bilo dozvoljeno da glasaju, prenosi dnevnik South Florida Sun-Sentinel.

1979. godine imenovan je za sudiju federalnog okružnog suda. Međutim, dvije godine kasnije, protiv Hastingsa je podignuta optužnica za zavjeru i ometanje pravde, zbog traženja mita od 150.000 dolara da bi smanjio kazne dvojici ljudi, saradnika mafije, koji su osuđeni u njegovom sudu, navodi se na web sitetu Senata.

Iako je Hastings oslobođen optužbi, američki Senat ga je opozvao i smijenio sa dužnosti 1989. Međutim, to ga nije diskvalifikovalo da se kandiduje za drugi položaj.

Njegovom smrću upražnjeno je još jedno, šesto mjesto u Predstavničkom domu, u kome demokrate trenutno imaju većinu sa 218 mjesta, dok republikanci imaju 211.




(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo