8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

02.04.2021 / 17:58 BiH - Predmet 'Respiratori'

Vasvija Vidović: Nelegitimno vođenje postupka od Tužilaštva BiH

Vasvija Vidović: Nelegitimno vođenje postupka od Tužilaštva BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Današnje suđenje u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna...

...malina" Fikret Hodžić  obilježila je rasprava između Tužilaštva BiH i odbrane optuženih koja je tvrdila da dokazi danas prezentirani nisu dostavljeni odbrani u okviru optužnice te da su time prekršeni zakoni koji propisuju pravo na pravičnu odbranu.

Svjedokinja u ovom slučaju Bahra Džaka zaposlena u Uredu premijera Federacije na administrativno-tehničkim poslovima nije završila svjedočenje, koje će biti nastavljeno 7. aprila, jer je mnogo vremena potrošeno na raspravu između tužioca i advokata odbrane.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović  u izjavi za medije kazala je da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana.

Vidović je kazala da se radi o nelegitmnom vođenju postupka od Tužilaštva koje nije dostavilo sve dokaze, odnosno CD-ove koji su danas prezentovani.  Naglasila je kako okrivljeni ima pravo na to da se pripremi za svoju obranu, što znači da je Tužilaštvo dužno dostaviti sve dokaze.

 -Ovo je nešto što prvi put u svojoj karijeri vidim, da se upotrebljavaju dokazi koje odbrana nije vidjela do današnjeg ročišta. To nije fer suđenje, to nije sudska praksa, Ustavni sud i Evropski sud su to zabranili. Kako god, Vijeće još nije donijelo odluku, na sudu je da vidi i procijeni tu situaciju, a na nama je da ulažemo pravne lijekove. Mi ćemo naravno podnijeti pismeni podnesak uz prezentiranje detaljne dokumentacije iz koje će se vidjeti da nam nisu dostavili dokaz - kazala je Vidović.

Govoreći o svjedočenju današnje svjedokinje Bahre Džaka, Vidović jer kazala da je ona do sada govorila o potpuno nerelevantnim stvarima.

-Čini mi se da Tužilaštvo pokušava dovesti u vezu čitav krivični postupak sa  profesoricom Izetbegović kroz pitanja svjedoku - navela je Vidović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo