9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

02.04.2021 / 13:10 Svijet - Nizozemska

Rutte izbjegao glasanje o povjerenju u parlamentu

Rutte izbjegao glasanje o povjerenju u parlamentu
Mark Rutte / Vijesti.ba
Šanse nizozemskog premijera Marka Ruttea za formiranje nove vlade pretrpjele su težak udarac u petak kada je parlament izglasao neodobravanje njegovih akcija, navodeći da on nije govorio istinu o komentarima tokom pregovora o formiranju vlade.

Poslanici su, ipak, tijesnom većinom glasova odbacili glasanje o povjerenju koje bi prinudilo Ruttea da podnese ostavku.

- Parlament mi je poslao ozbiljnu poruku i pokušat ću dati sve od sebe kako bih ponovo stekao povjerenje - izjavio je Rutte novinarima nakon debate

Ostalo je nejasno kada će se pregovori o formiranju nove vladajuće koalicije nastaviti.

-  To je ozbiljno pitanje zbog koga sam uputio izvinjenje - kazao je Rutte.         

U „prijedlogu neodobravanja“ konkretno se navodi da Rutte „nije govorio istinu“.         

Rutte je nedvosmisleni pobjednik parlamentarnih izbora od 17. marta koji su smatrani referendumom o njegovom bavljenju pandemijom koronavirusa.

Sigrid Kaag, čelnica druge po veličini stranke u parlamentu, izjavila je kako nije sigurna da li će se sada pridružiti novoj vladi s Rutteom.

- Da sam na njegovom mjestu, ja ne bih nastavila - izjavila je ona odgovarajući na pitanje da prokomentira Rutteovu poziciju.

Kriza je izbila u četvrtak nakon što je Rutte priznao da je privatno raspravljao o tome kakav bi se posao trebao dati uglednom članu parlamenta, koji je bio kritičan prema ranijoj vladi. Rutte je ranije izjavio da nije to učinio.

- Jedina stvar koju ovdje mogu reći od srca jeste da govorim šta se desilo, šta je krenulo dobro, šta je krenulo loše, i ja nikada nisam lagao – poručio je Rutte parlamentu u četvrtak.

Rutte, 54-godišnji konzervativac koji je na premijerskoj poziciji duže od deset godina, ukazao je na svoja ranija djela i kazao je kako se nada da će nastaviti predvoditi zemlju.

Razgovori o formiranju nove vlade naglo su prekinuti 25. marta kada je jedna od vodećih pregovarača nesvjesno fotoreporteru otkrila osjetljivi dokument nakon što je saznala da je testirana pozitivno na COVID-19.

Dokument je pokazao da su pregovarači raspravljali o poziciji „na drugom mjestu“ za popularnog poslanika Pietera Omtzigta, uglednog kritičara prethodne Rutteove vlade iako su  Omtzigtovi Kršćanski demokrati bili dio vladajuće koalicije.

Rutte je ponudio Omtzigtu izvinjenje zbog onoga što se dešavalo tokom debate, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo