0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

31.03.2021 / 22:39 Fudbal - Kvalifikacije za SP

Žestok otpor Zmajeva: Minimalna pobjeda svjetskih prvaka na Grbavici

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pružila je žestok otpor Francuskoj u utakmici trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Svjetski prvaci su na Grbavici ostvarili minimalnu pobjedu (0:1).

Od početka utakmice Francuzi su izašli veoma visoko, tako da je naša zadnja linija konstantno bila pod pritiskom. Prvi udarac prema golu viđen je u 11. minuti kada je Coman šutirao pored lijeve stative. Tri minute poslije Mbappe je prošao i ubacio za Comana, koji je šutirao glavom, ali odbranio je Šehić.

Igrali smo jako organizovano, posebno u odbrani, a u 24. minuti odlično je pokušao Todorovića lijevom nogom sa ruba šesnaesterca, no Lloris je odbranio. Golman Tottenhama spasio je svjetske prvake u 26. minuti. Nakon kornera Pjanića i šuta glavom Ahmedhodžića čudesnom reakcijom Lloris je odbranio.

Rabiot je u 27. minuti loše šutirao glavom. Nismo dozvoljavali Trikolorima da nam ozbiljnije zaprijete. Kolašinac je uputio jednu opasnu povratnu loptu u 42. minuti, ali nije bilo nikoga od naših igrača. Nakon toga loše je pokušao Varane glavom i to je bilo sve u prvom dijelu utakmice.

I na početku drugog poluvremena bili smo jako dobri na terenu, posebno u zadnjoj liniji. Prva ozbiljnija situacija desila se pred golom Francuske. Kolašinac je ušao u šesnaesterac, ali je u posljednjem trenutku izblokiran. Džeko je čekao loptu fudbalera njemačkog Schalkea.

Izabranici Deschampsa došli su u prednost u 60. minuti. Rabiot je centrirao, a Griezmann pogodio mrežu našeg gola za 0:1. Četiri minute poslije Giroud je loše loptu zahvatio glavom. Neprecizan je bio i Varane u 70. minuti. Nastavili smo s dobrom igrom pozadi, a naprijed smo bili sve opasniji.

Krunić je u 72. minuti pao u šesnaestercu Francuske, ali Orsato nije dosudio penal. Bila je to veoma diskutabilna odluka glavnog sudije. Samo tri minute poslije veznjak Milana je još jednom pao u kaznenom prostoru nakon starta Rabiota, ali ni ovaj put Italijan se nije oglasio. Još jedna sporna situacija.

Do kraja smo često bili blizu gola gostiju, međutim nismo ih uspjeli ugroziti, a ni Francuzi nisu napravili ništa konkretno, tako da je do kraja utakmice rezultat ostao nepromijenjen.

BiH – Francuska 0:1 (Griezmann 60′)

Stadion: Grbavica (Sarajevo). Sudija: Daniele Orsato (Italija). Žuti kartoni: Hadžiahmetović, Saničanin, Hadžiahmetović (BiH), Varane, Lemar, Pogba (Francuska).

BiH: Šehić, Todorović (od 77. minute Stevanović), Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Saničanin, Kolašinac, Hadžiahmetović, Pjanić, Cimirot (od 86. minute Gojak), Krunić (od 86. minute Prevljak), Džeko.

FRANCUSKA: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez, Lemar (od 90. minute Sissoko), Rabiot, Pogba, Coman (od 59. minute Giroud), Griezmann, Mbappe.


(Vijesti.ba / SCSport)

Izdvajamo