8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

31.03.2021 / 20:00 Politika - Sistem bio devastiran

Mehić: Novalićeva vlada penzionerima je puno stvari promijenila nabolje

Mehić: Novalićeva vlada penzionerima je puno stvari promijenila nabolje
Foto: Vijesti.ba

Penzioneri u Federaciji BiH imaju razloga biti zadovoljni mandatom Vlade premijera Fadila Novalića, poručuju iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

- Za vrijeme mandata Novalićeve Vlade izborili smo se da konačno dobijemo Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer je prethodni nakon 20 godina primjene do te mjere bio devastiran da je vodio ka urušavanju penzionog sistema - kaže za Vijesti.ba predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

On je naveo kako se ovim Zakonom puno stvari promijenilo nabolje, jer je on u principu pravedniji.

- Regulisao je odlazak u penziju na pravičniji način, tačnije, da budući penzioneri imaju penziju prema radnom stažu i uplaćenim doprinosima - pojasnio je Mehić.

Naročito pozitivnim ocjenjuje što je tim Zakonom Vlada FBiH, odnosno Federacija BiH konačno postala garant isplate penzija do 5. u mjesecu za prethodni mjesec. I to do dana današnjeg, dodaje Mehić, ide veoma dobro.

- Taj zakon nije cementirao penzije, nego je u jednom svom članu dao odrednicu da se svake godine vrši redovno usklađivanje penzija sa primjenom od 1. januara, na osnovu dva vrlo važna parametra - rasta BDP-a u prethodnoj godini i rasta cijena troškova života - ističe Mehić.

Prema njegovim riječima, u toku 2018. i 2019. godine, za vrijeme "normalnog" stanja, Vlada je to ispoštovala i najnižu penziju sa 326 podigla na 382 KM.

- Godine 2020., očekivali smo to isto, i bili su stvoreni uslovi za jedno vanredno usklađivanje, što je također predviđeno Zakonom. Međutim, pojavom ove kuge, desilo se da smo ostali i bez vanrednoga, a da je redovno, zbog onog poznatog koronazakona, prolongirano za četiri mjeseca. Tek je u avgustu, u iznosu od 2,8 posto, izvršeno redovno usklađivanje, naravno opet uz primjenu od 1. januara - naglašava Mehić.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH, govori Mehić, već su razgovarali sa najužim rukovodstvom Vlade FBiH, od kojih su nažalost dobili informaciju da se ove godine ipak neće moći izvršiti ni redovno, zakonom predviđeno usklađivanje penzija.

- Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, rast BDP-a u prošloj godini bio je ispod nule. Oni tvrde da je negativan rast BDP-a i da su negativni troškovi života, ali mi to ne prihvatamo - napominje Mehić.

Onda bi po logici stvari, dodaje, ispalo da bi se penzije trebale, ne povećati, nego čak i smanjiti. Međutim, Zakon je tu ipak na strani penzionera i definisao je da se penzije ne mogu smanjivati.

- Ali isto tako, Vlada sad tvrdi da nema osnova i odakle izvršiti ni redovno usklađivanje, odnosno povećanje- konstatuje Mehić.

Za polovinu maja najavio je sastanak Saveza udruženja penzionera FBiH s predstavnicima Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva finansija.

- U zavisnosti od daljeg razvoja situacije sa pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom, probat ćemo iznaći mogućnost da povećamo penzije bar za onoliko koliko su rasli troškovi života. A oni su, evidentno je, enormno porasli - zaključio je Mehić.

D.K

(Vijesti.ba)

Izdvajamo