14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

31.03.2021 / 16:19 KORONAVIRUS - ZZO KS

Aplikacija za registraciju osiguranika koji žele da se vakcinišu u KS

Aplikacija za registraciju osiguranika koji žele da se vakcinišu u KS
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uspostavio je, u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo i ugovornim implementatorom integralnog informacionog sistema firmom MedIT, aplikaciju za registraciju osiguranika sa ...

... prebivalištem na području Kantona Sarajevo koji žele na taj način iskazati interesovanje da se vakcinišu. Aplikacija za prijavu vakcinacije dostupna je na web stranici.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od tri koraka. U prvom koraku, potrebno je ispuniti osnovne podatke koji se tiču jedinstvenog matičnog broja, elektronske zdravstvene legitimacije (broj kartice), te broja mobilnog telefona.

- Navedeni podaci su neophodni da bi se osiguranik mogao adekvatno validirati te da bi se komunikacija kasnije mogla odvijati putem Viber aplikacije, direktnim kontaktom sa osiguranikom – navodi se.

U narednom koraku ispunjavaju se podaci neophodni za kreiranje potvrde o saglasnosti, a u završnom koraku se daju neophodne informacije o uspješnoj registraciji.

- Obzirom da je registracija kontinuiran proces, svi naši osiguranici i svi građani Kantona Sarajevo će imati dovoljno vremena da iskažu interes za vakcinaciju. Zasigurno da nijedan građanin Kantona Sarajevo neće ostati uskraćen za mogućnost da iskaže interes da bude vakcinisan.

S tim u vezi, trenutno ne postoji razlog da svi osiguranici odjednom pokušavaju izvršiti prijavu čime se stvara nepotrebno opterećenje sistema, jer će, kako smo istakli, svi građani  imati  dovoljno vremena da izraze  interes za vakcinaciju - ističe se.

Iz Zavoda naglašavaju da će se redoslijed vakcinacije vršiti prema epidemiološkim prioritetima koje utvrđuje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a ne po redoslijedu prijave putem aplikacije.

- Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kontinuirano će pružati podršku u tom procesu te blagovremeno obavještavati javnost o procesu vakcinacije - navodi se.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo