°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

30.03.2021 / 19:45 KORONAVIRUS - Tedros Adhanom Ghebreyesus

Istražiteljima WHO bili uskraćeni podaci u Kini

Istražiteljima WHO bili uskraćeni podaci u Kini
Tedros Adhanom Ghebreyesus / Vijesti.ba
Istražiteljima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili porijeklo epidemije korona virusa bili su uskraćeni podaci, izjavio je danas generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, prenio je Reuters.

U završnom izvještaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila WHO i koji je proveo četiri nedjelje u Wuhanu i okolini u januaru i februaru naveo je da je virus vjerovatno prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje i da postoji izuzetno mala vjerovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

"U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima", rekao je Tedros i dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmjenu podataka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo