7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

30.03.2021 / 15:05 BiH - Sattler sa reisom Kavazovićem

EU u fokus treba staviti Srebrenicu; Hitno isporučiti vakcine BiH

EU u fokus treba staviti Srebrenicu; Hitno isporučiti vakcine BiH
Foto: MINA

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u svom kabinetu primio šefa Delegacije Evropske Unije ambasadora Johanna Sattlera.

Ambasador Sattler se na početku Reisu-l-ulemi zahvalio na jučerašnjem apelu koji je uputio be-ha dužnosnicima, intelektualcima i ulemi, pozivajući ih – naročito političare – da lijepo komuniciraju s javnošću, i da u međusobnim odnosima ne koriste jezik mržnje, ljage i podmetanja, već da se posvete spašavanju ljudskih života i rješavanju problema ljudi. Istakao je da je on lično posvećen dobrobiti Bosne i Hercegovine, bez obzira što ga neki krugovi optužuju za pristranost i priklanjanje jednoj od strana.

Predložio je da se u ovoj godini, koja nije izborna, okupe vjerski lideri i ljudima upute pozitivne riječi, riječi nade i utjehe, i da to, po mogućnosti učine zajedno s političkim liderima.

Reisu-l-ulema je, sa svoje strane, od ambasadora Sattlera zatražio da se založi kod evropskih dužnosnika u Briselu da što hitnije iz Covax-sistema Bosni i Hercegovini isporuče vakcine, napominjući da je situacija s pandemijom u našoj zemlji istinski alarmantna.

Ambasador Sattler je Reisu-l-ulemu upoznao i o tome da Evropska Unija ovdje želi realizirati jedan projekat koji bi podrazumijevao jednak broj imama, svećenika i sveštenika, kojima bi se predstavile evropske vrijednosti koje bi naša zemlja trebala usvojiti na svom putu prema evropskim integracijama, te objasnili principi na kojima Unija počiva.

Gosp. Sattler je Reisu-l-ulemu pitao kako bi bilo najbolje pomoći povratnicima u Srebrenicu, ali i svim drugim povratnicima, kako bi se oni osjećali sigurno i kako bi ostali na svojim ognjištima.

Reisu-l-ulema je kazao da bi Evropska Unija u fokus trebala staviti Srebrenicu i osigurati jednake uvjete boravka svima koji žive u tom gradu.

 

(Vijesti.ba / MINA)

Izdvajamo