5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

30.03.2021 / 13:20 KORONAVIRUS - Direktor ZZJZ

Pehar: U toku distribucija vakcina Pfizera, uskoro i onih iz Turske

Pehar: U toku distribucija vakcina Pfizera, uskoro i onih iz Turske
Davor Pehar / Vijesti.ba
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH održao je danas konferenciju za medije na kojoj je bilo govora oko distribucije vakcina i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Direktor Zavoda Davor Pehar kazao je da je na području FBiH u toku distribucija vakcina Pfizer koje su stigle u BiH putem programa Covax.

- Stiglo je 15.000 doza i one će biti podijeljene u skladu s propisima i načelima, ali i na temelju zahtjeva kantonalnih zdravstvenih zavoda iz razloga što ova vrsta vakcina zahtijeva posebne uslove skladištenja. Potrebno je držati ga na temperaturi 80 stepeni ispod nule, a kada se ova vakcina otvori, ona mora biti potrošena - pojasnio je Pehar.

Dodao je da se u Mostaru nalazi i donacija kineskih vakcina koje je donirala Turska, te da će uskoro, kada se obave sve potrebne aktivnosti, početi njihova dstribucija.

- Što se tiče situacije u FBiH, ona je još uvijek ozbiljna, te bih zamolio naše građane da se pridržavaju propisanih mjera. Ovo se također odnosi i na osobe koje su se već vakcinisale i koje su preboljele koronavirus, jer su i oni potencijalni prenosioci virusa - kazao je Pehar.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa je kazao da je u ovom trenutku zabrinjavajuće to što je veliki broj novozaraženih osoba među populacijom starijom od 60 godina, koja je ujedno i najranjivija populacija.

- Građani se pitaju koje je najbolje cjepivo uzeti? Preporučujem svima da uzmu ono prvo koje ima, jer je svako dobro. Što se tiče uporedbe vakcina, nemoguće je porediti ih, jer su istraživanja efekata vakcina rađena u različitim periodima pandemije. Dakle, svako je dobro, a najbolje je ono koje imate priliku odmah uzeti - kazao je Musa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo