7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

27.03.2021 / 15:28 Regija - PEN centar i NVO Luča

Smijeniti i procesuirati Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici

Smijeniti i procesuirati Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici
Vladimir Leposavić / Vijesti.ba
Crnogorski PEN centar reagovao je na izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića kojom je negirao genocid u Srebrenici.

Iz PEC centra naglašavaju da je Leposavić na taj način ponizio državu Crnu Goru, te pozivaju premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da ga pod hitno smijeni.

"Upozoravajući signali da Crna Gora klizi u civilizacijski sunovrat, na koje smo u prethodnom periodu često ukazivali, potvrđeni su nastupom u najvišem zakonodavnom domu države Crne Gore ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića", navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, pokušaj relativizacije genocida i obesmišljavanja odluka Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, flagrantni su primjer revizionizma u službi odbrane ideologije krvi i tla, u čije ime je i izvršen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Neprimjerenim retoričkim postupcima relativizacije genocida u Srebrenici te porukom da će priznati genocid 'kad se to nedvosmisleno utvrdi', Leposavić je ne samo ponizio državu Crnu Goru i doveo u pitanje njene međunarodne obaveze i reputaciju, budući da je jedan od predstavnika njene izvršne vlasti, već se i na ogavan način razračunao sa žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", kazali su iz Crnogorskog PEN centra.

Kako dodaju, u javnosti je već ukazano na to da u Leposavićevom djelovanju ima jasnih elemenata krivičnog djela, pa pozivaju crnogorske institucije da u skladu sa zakonom reaguju na ovaj anticivilizacijski čin.

Istovremeno, pozivaju premijera Zdravka Krivokapića da pod hitno smijeni ministra Leposavića zbog negiranja genocida, omalovažavanja i osporavanja Međunarodnog suda pravde i nanošenja nepopravljive štete ugledu Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

"Pozivamo i sve poslanice i poslanike, kao i sve političke subjekte čijim je glasovima izabrana Vlada da hitno zatraže smjenu Vladimira Leposavića. Odbijanje da to učine, značilo bi da su i premijer Krivokapić, kao i cijela njegova Vlada, svi poslanici i svi politički subjekti koji čine većinu, saglasni sa skandaloznim revizionističkim stavovima ministra pravde", istakli su u saopštenju.

Napominju i da "naše upozorenje da je u Crnoj Gori na djelu proces fašizacije društva, potvrđeno je, nažalost, i ovim neodgovornim činom".

"Šutnja zvaničnih institucija te provladinog civilnog sektora i medija pred ovim procesom, zastrašujuća je opomena da ili nema svijesti o tome što se zapravo događa ili postoji svjesna namjera da se Crna Gora gurne na civilizacijsku stranputicu. Obaveza je svih crnogorskih građana danas da stanu na put urušavanju građanskih, sekularnih, multikulturnih i antifašističkih temelja Crne Gore", zaključuje se u saopštenju PEN centra.

NVO Luča: Procesuirati Leposavića zbog negiranja genocida

Oglasila se i NVO Forum slobodnih građana Luča, koja je u ime svojih članova i poštovalaca koji su bošnjačke i crnogorske nacionalnosti od Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i potencijalno nadležnih osnovnih državnih tužilaštava, po mjestu prebivališta i izvršenja, u Podgorici, Baru i Cetinju, zatražila da provjere da li u javnom govoru ministra Leposavića o događajima u Srebrenici ima elemenata krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje ili drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Iz ove NVO podsjećaju na član 370. Krivičnog zakonika Crne Gore, koji glasi: "Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina".

"Forum slobodnih građana Luča podsjeća državne tužioce i crnogorsku javnost da je Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju donio više pravosnažnih presuda protiv više osoba zbog počinjenog genocida, kao i zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Dodaje se da, ukoliko državna tužilaštva ne pokažu potrebnu ozbiljnost i posvećenost, zbog zaštite javnog interesa i ugleda države Crne Gore, oštećeni građani će razmotriti mogućnost preuzimanja gonjenja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo